Flygskatten splittrar Liberalerna
Flygplan i solnedgång flyger över hav och en kuststräcka.

Flygskatten splittrar Liberalerna

Enligt en undersökning inom Gröna liberaler vill sju av tio ha en nationell flygskatt. Trots det tror inte Liberalernas miljöpolitiske talesperson att partiet kommer svänga i frågan.

Som en del av alliansen har Liberalerna hotat att fälla regeringen för den föreslagna flygskatten. Förslaget får bland annat kritik för att riskera jobb och ekonomi och inte ge särskilt stor klimatnytta.  Ändå verkar stödet inom Liberalerna vara starkt för en nationell flygskatt.

I en undersökning inom Gröna liberaler svarade 54 av 77 tillfrågade att de vill ha en nationell flygskatt. 8 svarade att de vill ha en internationell flygskatt. Liberalernas grundinställning är enligt partiets miljöpolitiske talesperson Lars Tysklind att de olika transportslagen ska betala för sina klimatkostnader, vilket inte sker idag.  

– Vi lade fast vid förra landsmötet hur vi ser på flygskatt. Vi vill ha en flygskatt på europeisk nivå. Utgångspunkten är att flyget måste betala för sina klimatkostnader. Men det är mycket diskussion kring den nationella nivån, säger Lars Tysklind.

LÄS MER: Skattestödet till sm flygplatser högre än flygskatten

Konvention från 1944

Idag beskattas inte flygbränsle, och en internationell flygskatt förhindras av en konvention från 1944. Samtidigt finns det i dagsläget inget internationellt stöd för att förändra konventionen, vilket betyder att en internationell flygskatt fortfarande är långt bort.

Istället för flygskatt vill Liberalerna och Centerpartiet se en kvotplikt som tvingar flyget att bland in förnybart bränsle i det fossila.

– Vi har egen idé kring vad man kan göra i detta läge och tycker att flyget ska ingå i reduktionspliktsystem, säger Lars Tysklind.

Ingen motsättning att införa båda

Reduktionsplikten innebär att bolagen tvingas blanda in förnybart bränsle i det fossila, något som även ministrar från regeringen sagt att de vill införa. Det finns alltså ingen motsättning att införa båda.

– Nej, det gör det ju inte. Men vi tycker inte att regeringens nuvarande förslag uppfyller kraven för rätt klimatnytta. Det är ett för stort ingrepp mot svenska inrikesflyget. Klimatnyttan uteblir, och det blir bara en omfördelning av utsläppen inom EU. Man flyttar bara utsläpp från Skurup till Kastrup och Arlanda till Helsingfors.

Tror ni verkligen att folk kommer åka till Helsingfors istället för Arlanda för 80 kronor extra för en flygbiljett?

– 80 kronor är ju bara inrikes (inom EU, reds. anm.). Vi tycker att det är bättre att jobba på internationell nivå. EU:s utsläppshandelssystem måste skärpas till, utsläppsrätterna är för billiga och vi uppnår inte klimatmålen som vi har satt i miljömålsberedningen med det nuvarande systemet.

2016 lämnades en utredning om flygskatt till regeringen som ligger till grund för det nuvarande förslaget.

Ämnen:
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X