Annons
(M) och (KD) vill skära ner miljöbudgeten

Ulf Kristersson, partiledare och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, presenterade Moderaternas budgetmotion den 30 november. FOTO: Måns Fischerström

(M) och (KD) vill skära ner miljöbudgeten

Moderaterna och Kristdemokraterna har båda föreslagit att skära ner i miljöbudgeten i sina enskilda budgetmotioner. På måndag ska de presentera ett gemensamt budgetförslag för 2019. Ett förslag som kan gå igenom med stöd av Sverigedemokraterna. 

På måndag presenterar Moderaterna och Kristdemokraterna en gemensam budget för 2019. Deras budgetförslag har en stor möjlighet att gå igenom då Sverigedemokraterna har sagt att de troligen kommer rösta på det. På så sätt kan förslaget samla större stöd i riksdagen än vad övergångsregeringens budgetproposition gör. 

Bantning av miljöbudgeten att vänta

Moderaterna och Kristdemokraterna presenterade förra veckan sina enskilda budgetmotioner. Båda partierna har föreslagit att skära ner miljöbudgeten.  

Moderaterna lägger 1,7 miljarder kronor mindre på utgiftsområdet miljö och naturvård än vad övergångsregeringen gör i sin budgetproposition. Bland annat genom att göra neddragningar på flera av regeringens klimatsatsningar, till exempel elcykelpremien. Moderaterna vill även avskaffa flygskatten och stoppa nyckelbiotopsinventeringen.

Kristdemokraterna vill i sin budgetmotion skära ner miljöbudgeten med cirka 2,9 miljarder kronor.

Åtgärder med stor nytta

Vilka miljöpolitiska förslag som finns i den gemensamma budgeten presenteras först på måndag. Men partierna har lagt fram förslag i sina enskilda budgetmotioner.

Vilka miljöförslag värnar moderaterna mest om?

IPCC:s rapport visar tydligt behovet av en verkningsfull klimatpolitik. För oss moderater har det varit viktigt att satsa på åtgärder som gör stor nytta. Vi måste minska de svenska utsläppen, med fokus på våra stora utsläppskällor, samtidigt som vi ska bidra med forskning och utveckling till tekniksprång. Därutöver är det vår skyldighet att hjälpa andra länder att göra en mer hållbar tillväxtresa än den vi har gjort, exempelvis genom satsningar på internationella klimatinvesteringar och bistånd, säger Maria Malmer Stenergard miljöpolitisk talesperson för Moderaterna, till Sveriges Natur.

Kristdemokraterna vill bland annat ha en höjd skatt på plastpåsar och en skatt på avfallsförbränning på hundra kronor per ton förbränt avfall, i syfte att styra mot ökad materialåtervinning.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna vill i sina budgetmotioner satsa på mer utbyggd laddinfrastruktur samt arbeta för renare hav och sjöar.

Regeringsförhandlingar pågår

Om Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som är i regeringsförhandlingar med varandra, skulle lägga fram ett gemensamt budgetförslag  senast på måndag skulle ett sådant budgetförslag samla större stöd i riksdagen.

Men enligt SVT har Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet meddelat att Centerpartiet bara tänker rösta på sin egen budgetmotion – och om den faller lägga ned sina röster.

LÄS MER: Det här lovar partierna att göra för miljön 

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X