Jonas Sjöstedt (V)isar färg i miljöfrågorna

Jonas Sjöstedt (V) talade på måndagskvällen på politikerveckan i ett regnigt och kallt Almedalen. FOTO: Malin Crona

Jonas Sjöstedt (V)isar färg i miljöfrågorna

Sju minuter.
Eller över tio procent av talartiden.
Så mycket plats fick miljöfrågan när det var dags för Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att tala från scenen under politikerveckan i Almedalen.

Skribent Malin Crona

Det tog tolv minuter. Men sedan var det dags.

– Vilken fantastisk försommar vi har haft! Snön hann knappt smälta förrän vi drog till stranden efter jobbet, sov med öppna fönster och åt frukost på balkongen. Men till slut tror jag att vi var många som tyckte att det var lite obehagligt när gräsmattorna gulnade.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ville lyfta extremvädret i maj 2018 som ett tecken på att vi börjar se klimatförändringarna på riktigt.
– Det är inte konstigt att människor börjar tänka mer på om de lever hållbart. Det är hoppfullt och har blivit en folkrörelse. Men folkrörelsen hotas om folk känner att det de gör är meningslöst och att de egna ansträngningarna inte spelar någon roll.

Sjöstedts lösning på miljöutmaningen målades upp som en klassisk vänster-högerfråga där större miljökrav ska ställas på storföretag.

– De rikaste tio procenten i världen står för nästan hälften av koldioxidutsläppen. Det är den globala överklassen som måste ändra sin livsstil mest.

CSN-lån för körkort

Han ville också tydligt visa att Vänsterpartiet inte vill ställa sin prioriterade fråga jämställdhet mot miljöfrågan och tog två exempel; CSN-lån för att ta körkort och att även den med låg lön ska ha råd att köra en bil som orsakar mindre klimatutsläpp.

– För en progressiv miljörörelse måste det vara självklart att vi både kan öka den ekonomiska jämlikheten och klara klimatet. En progressiv miljörörelse ställer störst krav på den som släpper ut mest.

Han kritiserade Alliansens vilja att stoppa flygskatten.

– Flygbolagen behövde inte ens ringa. Det räckte att de letade efter telefonen i fickan så reagerade de.

Och han hoppade på Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD).

– Jag känner igen det där blanka ansiktsuttrycket de får under partiledardebatterna när klimatet kommer upp. Det är samma uttryck som när vi inte hade läst på i skolan. När vi hoppades att någon annan skulle få frågan. De funderar på bortförklaringar. Vi funderar på lösningar. Hur ska vi göra det billigare att åka tåg? Hur ska den med låg lön kunna köpa en bil som inte förstör klimatet? Hur ska det bi enklare att få upp solpanelerna på sommarstugan?

En känga till regeringen

Och innan klockan hann passera 19.19 och han fortsatte prata om andra prioriterade vänsterfrågor, som att ge alla barn samma möjligheter att få ett bra sommarlov och spännande fritidssysselsättningar, hann Jonas Sjöstedt också ge en känga åt den nuvarande regeringen och kalla Vänsterpartiet för ”Sveriges bästa miljöparti”.

Sveriges Natur är på plats under politikerveckan i Almedalen och bevakar vad partiledarna säger om miljöfrågorna.

Tidigare talare: 

Söndag 1 juli, kl 19:00

Ulf Kristersson, Moderaterna – läs Sveriges Naturs text om talet här

Kommande talare: 

Tisdagen 3 juli, kl 19:00

Jan Björklund, Liberalerna

Onsdagen 4 juli, kl 19:00

Annie Lööf, Centerpartiet

Torsdagen 5 juli, kl 19:00

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

Fredagen 6 juli, kl 19:00

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

Lördagen 7 juli, kl 19:00

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

Söndagen 8 juli, kl 12:00

Isabella Lövin, Miljöpartiet

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X