Annons
Hur blir (M)iljöpolitiken med en Kristersson-regering?
Ett bildmontage med Rosenbad och moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson (M) ska undersöka möjligheterna om att bilda en ny regering. Foto: Wikimedia

Hur blir (M)iljöpolitiken med en Kristersson-regering?

Ulf Kristersson (M) har fått uppdraget att undersöka möjligheterna om att bilda en ny regering. Vilka alternativ har han och vad innebär det för miljöpolitiken om han lyckas bilda en regering? Sveriges Natur har tidigare pratat med statsvetaren Åsa Knaggård, som gav en bild hur miljöpolitiken kan bli beroende på vilken regering vi får.

Det har snart gått en månad sedan valet och fortfarande har vi ingen regering på plats. Men i dagarna fick Ulf Kristersson (M) uppdraget av talmannen Andreas Norlén att undersöka möjligheten att bilda en regering. Kristersson har sagt att han skall göra allt som står i hans makt för att bilda en alliansregering. Men det ser ut att bli svårt.
Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna vill bryta upp Alliansen från varsitt håll.

Vad är Kristerssons regeringsalternativ, och vad skulle de olika alternativen innebära för miljöpolitiken? Sveriges Natur har i en tidigare artikel med hjälp av Åsa Knaggård, statsvetare med miljöfokus vid Lunds Universitet, försökt reda ut hur miljöpolitiken blir beroende på vilken regering vi får.

Så här ser Kristerssons alternativ ut:

Alliansregering

En alliansregering kan få svårt att komma överens om miljöpolitiken, då Liberalernas och Centerpartiets ståndpunkter i miljöfrågor skiljer sig åt från Moderaternas och Kristdemokraternas. Liberalerna utgår i sin miljöpolitik från biologisk mångfald, Centerpartiet vill driva på för klimatsmarta innovationer och stödja landets småföretagare, medan Moderaterna och Kristdemokraterna pratar mer om att värna äganderätten.

Konservativ regering

Ett möjligt alternativ för Kristersson skulle vara att bilda en regering endast bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd från Sverigedemokraterna. Enligt Åsa Knaggård är det det enda regeringsalternativ som inte skulle föra en aktiv miljöpolitik, särskilt om Sverigedemokraterna får stort inflytande över miljöpolitiken.

Låsta läget i svensk politik börjar dyrkas upp

Även om Ulf Kristersson fått uppdraget att försöka bilda en ny regering, så är det inte självklart att det är han som till slut blir statsminister. Socialdemokraternas uttalade mål är att bryta upp blockpolitiken och därför vill de inte stödja en Alliansregering. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman har öppnat för att bryta det rödgröna samarbetet för hitta lösningar över blocken, men säger samtidigt att det krävs liknande eftergifter från Alliansens sida.
Annie Lööf (C) har i dagarna sagt om Alliansen misslyckas bilda en regering, vill hon se en samlingsregering med Socialdemokraterna och ett eller flera borgerliga partier.

LÄS MER: Det kan vi vänta oss av Kristerssons (M)iljöpolitik

LÄS MER: (M)iljöpolitiken tiger still

Läs mer om valet 2018

Så blir miljöpolitiken med nya regeringen
Så påverkas miljöpolitiken av regeringsuppgörelsen
”En miljöbudget i sverigedemokratisk riktning”
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter