Vinnare av Årets tidskrift 2022 & Publishingpriset 2022

EU-strid om bly i återvunnen plast

Utskottet anser att bly i återvunnen plast kan skada både människor och natur. Foto: Getty

EU-strid om bly i återvunnen plast

Kommissionen vill tillåta bly i återvunnen plast, men får mothugg av EU:s miljö- och hälsoutskott. EU-parlamentet har möjlighet att rösta ned förslaget vid nästa plenarsammanträde.

Det ska inte finnas bly i PVC anser EU:s miljö- och hälsoutskott. Det går emot kommissionens förslag, som vill ge tillstånd för återvunnen plast att innehålla upp till två procent bly. Utskottet anser att detta kan skada både människors eller naturens hälsa. Det får stöd av ett tjugotal miljöorganisationer från hela EU som protesterat mot förslaget.

Kommissionen hävdar att det är bättre att återvinna plasten, även om den innehåller bly, i stället för att förstöra den. Den vill sätta gränsen på två procent bly för hård PVC, och en procent för den mjuka varianten. Undantaget ska gälla i 15 år, enligt kommissionens förslag.

Får inte bli en ursäkt

Miljö- och hälsoutskottet anser däremot att återvinning inte får bli en ursäkt för att använda material som är farliga. Utskottet, som röstat emot förslaget med stor majoritet, konstaterar att bly är farligt även i mycket små doser och de mängder som kommissionen vill tillåta är inte säkra. Även den europeiska kemikaliebyrån Echa anser att bly inte bör tillåtas ens i återvunnen plast.

Nu kommer EU-parlamentet att rösta i frågan i nästa plenarsammanträde i februari. Det har i det här fallet rätt att sätta stopp för kommissionens förslag och tvinga den att dra tillbaka det eller presentera ett nytt förslag. Eftersom bly inte invänds inom EU för tillverkning av PVC sedan 2015, handlar det främst om importerad plast.

LÄS MER: Så vill EU förbjuda plastskräpet

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter