Cyklar till klimatmöte i Egypten
Dam på cykel

Dorothee Hildebrandt cyklar från Katrineholm till Sharm el-Sheikh, i Egypten för att delta på FN:klimattoppmöte i november. Foto: Johan Rosenqvist

Cyklar till klimatmöte i Egypten

Förra året cyklade 71-åriga Dorothee Hildebrant till FN:s klimattoppmöte i Glasgow. Den 1 juli i år inledde hon cykelfärden till årets toppmöte, COP27 i Sharm el-Sheikh, i Egypten.

Varför ger du dig ut på denna fyra månaders cykeltur?

− Jag vill understryka att vi måste göra något åt klimatförändringarna nu, och att vi måste våga ta de obekväma stegen. Det är inte bekvämt att cykla dit ner.

Men du tycker om att cykla?

− Ja, det är klart, men det är 800 mil så det är samtidigt en uppoffring.

Har du varit elitidrottare, eller hur klarar din kropp detta?

− Nej, det är jag inte alls, men jag har sällan haft bil så jag är van att röra på mig. Jag har fyra barn så det har hållit mig i trim. Jag har gått en hel del i mitt liv. Cyklat också men bara till affären och så där. Utom när jag var ung, då gjorde jag en långcykling med mina föräldrar från Tyskland till Schweiz.  Men jag måste medge att jag har en elcykel, annars skulle jag inte klara det i backarna.

Kommer du att cykla ensam?

− Ja, jag har försökt få med mig någon men det har inte lyckats.

Var det något särskilt som fick dig att känna att du måste agera i klimatfrågan?

− Egentligen ligger det långt tillbaka, när jag var ung engagerade jag mig mot krig, kärnvapen och så, men det kom lite i skymundan när jag flyttade till Sverige och fick fyra barn. När Greta Thunberg pratade om att det snart är för sent så vaknade jag så att säga till liv igen. Jag startade GrandmasForFuture i Katrineholm, och vi har demonstrerat nästan varje fredag.

Hur kom du på idén att cykla till Glasgow?

− Jag läste om att det var en grupp som skulle gå från Vadstena kloster till COP 26 i Glasgow. De skulle gå i grupper på åtta på grund av pandemin men jag hittade ingen grupp. Jag tänkte att det är för farligt i min ålder att vandra ensam, om jag ramlar och gör mig illa. På cykel kommer det i alla fall bilar förbi om det händer något. Egentligen hade jag tänkt åka tåg ett år tidigare, men det blev uppskjutet på grund av pandemin. Klimatmässigt gör man kanske inte mer nytta på cykel än tåg, men man väcker mer uppmärksamhet. Det känns viktigt att alla samhällsskikt och alla åldrar står på barrikaderna, det är inte bara de ungas ansvar.

Hur kommer du att bo under resan?

− Jag kommer att stanna hos folk i warm showers-nätverket, och på couchsurfingställen. På några ställen kan jag bo hos vänner, och kanske blir det lite vandrarhem också.

Kommer du att ta båt någon sträcka?

− Ja, på grund av den osäkra situationen i Mellanöstern blir jag tvungen att göra det. Jag har lagt väldigt många timmar på att fundera på resvägen. Det finns en färja från Italien men det tycker jag är fusk. Nu har jag bestämt mig för en färja från Turkiet till Egypten.

Går det att följa din resa?

− Jag ska försöka skriva varje dag på min blogg, och på Facebook. Jag ska försöka filma också med en actionkamera.

Vad planerar du att göra under klimatmötet?

− Det ska vara en dag när aktivister får tala, så jag hoppas få en inbjudan dit.

Är det något du är orolig för?

− Värmen. Dricka mycket måste man, det vet jag. Mitt på dagen kanske jag får ta paus.

Känns det här klimattoppmötet COP 27 extra viktigt på något sätt?

− Ja, eftersom det inte blev det resultat som jag hade förväntat mig på COP 26 blir det ju viktigare och viktigare för varje år att politiker tar sitt ansvar. Jag hoppas verkligen att det blir en ändring och om jag kan vara en liten, liten kugge i de stora hjulen så skulle jag vara väldigt glad över det. Man måste göra något, mitt samvete skulle inte klara att inte göra något alls.

FN:s klimattoppmöte COP27 hålls i Sharm el-Sheikh, Egypten, den 7-18 november 2022.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X