Annons
Bill Gates satsar på klimatanpassning

Bill Gates är en av grundarna av Global Commission on Adaptation. FOTO: Getty Images

Bill Gates satsar på klimatanpassning

När Bill Gates bestämmer sig för att lägga tid och pengar på ett globalt problem brukar det hända saker. Nu leder teknikmiljardären och filantropen tillsammans med före detta FN-chefen Ban Ki Moon ett nytt globalt initiativ för klimatanpassning. Samtidigt står han bakom en europeisk investeringsfond för utveckling av ren energi.

I kölvattnet av den senaste rapporten från FNs klimatpanel IPCC kommer nu en ny satsning på klimatanpassning. Tillsammans med FNs före detta generalsekreterare Ban Ki Moon har Microsoft-grundaren Bill Gates lanserat Global Commission on Adaptation. Initiativet leds av dem tillsammans med Världsbankens verkställande direktör Kristalina Georgieva och ska fokusera på klimatanpassning, på att hantera risker och effekter av klimatförändringarna och på förberedelser för att kunna hantera till exempel översvämningar och torka. Det innebär ofta att hjälpa de fattigaste som drabbas hårdast.

17 länder ingår i den nya kommissionen, bland andra Storbritannien, Kanada, Indien, Sydafrika, Tyskland och Danmark, samt 28 kommissionärer från olika delar av samhället. Sätet blir i Haag i Nederländerna och många av länderna som ingår ligger långt framme och är på olika sätt påverkade av klimatförändringar. En stor rapport om klimatanpassning ska göras inför nästa års klimatmöte i FN.

Ingen nykomling

Bill Gates är ingen nykomling inom klimatfrågor, men jämfört med satsningarna på global utveckling och hälsa genom den filantropiska jättefonden BMGF, Bill and Melinda Gates Foundation, har engagemanget hittills varit blygsamt.

Den nya investeringsfonden, Breakthrough Energy Europe som nu lanserats tillsammans med EU-kommissionen har initialt 100 miljoner euro att investera i ny teknik för ren energi.

Enligt Bill Gates är just innovationer svaret på frågan om hur man ska klara 1,5-gradersmålet. Fonden ska ge långsiktig finansiering till mer riskabla investeringar inom ren energi

”Vi är i en situation med hög risk och stora möjligheter. Vi behöver policies för att hjälpa sårbara befolkningar att anpassa sig och vi måste försäkra oss om att stater och andra intressenter stödjer innovation och hjälper till att leverera genombrotten till de människor och platser som behöver dem bäst. Om alla gör sin del kan vi minska koldioxidutsläppen, öka tillgången till prisvärd energi och hjälpa bönder överallt att odla mer produktiva grödor”, sa Bill Gates vid lanseringen av den nya kommissionen.

När han ger sig in i ett globalt problem och initierar samarbeten mellan stater, organisationer och näringslivet, brukar det ge effekt. Inom hälsoområdet ligger han bakom grundandet av både Globala Fonden mot aids, tuberkulos och malaria, samt vaccinalliansen GAVI som båda också är så kallade public-private partnerships, offentlig-privat samverkan. Båda organisationerna anses ha åstadkommit stora positiva förändringar inom den globala hälsosektorn.

Läs mer om IPCC-rapporten

Nollutsläpp krävs för att undvika glödheta grader
Nya IPCC-rapporten – ”Värre än vi trott”
IPCC-rapport om smältande isar ger ökat tryck till klimatförhandlingarna
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter