Afrikanska utvecklingsbanken får mer resurser till granskning

Afrikanska utvecklingsbanken får mer resurser till granskning

Efter Sveriges Naturs avslöjande att svenska biståndspengar gått till ett palmoljebolag som anklagas för regnskogsskövling inrättas nu en särskild avdelning hos Afrikanska Utvecklingsbanken som ska jobba med miljö och sociala frågor.
– Det är ett väldigt glädjande besked som vi ser som ett resultat av trycket från Sverige och de länder som vi fått med oss, säger Ulrika Modéer, statssekreterare hos Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat.

Skribent Malin Crona

Sveriges Natur har tidigare berättat om hur Sverige röstade ja till att Afrikanska utvecklingsbanken lånade ut nya pengar till oljepalmsbolaget Olam, trots att en satellitsbildsbaserad rapport från miljöorganisationen Mighty Earth hade visat hur urskog har fått lämna plats för oljepalmer i projektet.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt om våra biståndspengar går till regnskogsskövling och landgrabbing, sa Isabella Lövin till Sveriges Natur efter granskningen.

Den svenska regeringen tog kontakt med utvecklingsbanken som omedelbart tillsatte en oberoende utredning för att gå till botten med vad som hänt.

Ny organisation

Sverige har också uppvaktat utvecklingsbanken för att få den att tillsätta mer resurser för att följa upp de standarder och riktlinjer för miljö och social påverkan som banken har satt upp och som Sverige varit pådrivande i arbetet med.

Och nu har banken sagt ja till att inrätta en särskild enhet med en egen chef som ska arbeta med sociala frågor och miljöfrågor.

– De skapar en ny organisation för att stärka upp arbetet och ge frågan mer status och resurser. De bildar ett eget environmental and social team med en egen direktör, säger Ulrika Modéer.

Hon säger att Sverige kommer att följa upp att den nya organisationen får de resurser som krävs.

– Det här fallet sätter ljuset på att det behövs mer resurser. De har verkligen svarat upp på ett bra sätt. Vi upplever att alla parter tar det här på allvar och vi hoppas att det bidrar till lärande.

Sveriges Natur granskar palmoljan

Efter avslöjandet – nu ska palmoljeprojektet granskas

Svenska biståndspengar går till regnskogsskövling i Gabon

Palmolja – snart på en mack nära dig

HVO-diesel utan palmolja på väg att ta slut

Regeringen kan stoppa palmolja i biodiesel

De hjälper bolaget som slåss för palmoljeprodukt

Alliansen vill skjuta upp stoppet för palmolja i biodiesel

Skribent Malin Crona
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X