Annons

Rättigheter upp i rök i Kenya

Mänskliga rättigheter väger lätt när Kenya storsatsar på vulkanisk energi i urfolket massajernas områden. Pengarna kommer bland annat från klimatprojekt (CDM), där Göteborg Energi finns bland investerarna. Utsläppsminskningar i Kenya används för att klimatkompensera svensk fjärrvärme.

Sveriges ömma punkt: samer och gruvor

Sverige vill gärna ses som världens samvete. Men gruvkonflikter som Rönnbäck och Kallak trycker på en öm punkt. För samerna handlar striderna om grundläggande rättigheter som andra urfolk redan fått. Projekten blir nya uttryck för ett förnekat kolonialt arv.

Fortfarande stolt – Samwel Naikada

Traditionerna dukar gradvis under för det moderna livet i Samwel Naikadas massajby. Men arvet att skydda skog och djurliv tänker han aldrig släppa – det följer med när han deltar i globala klimatförhandlingar.

Fem frågor om ananas

Vi svenskar är nästan världsmästare på att äta bananer. Och nu gör allt fler exotiska frukter sitt intåg i butikerna. Fördelarna med att välja ekologiskt när det gäller bananer känner de flesta av oss till. Men hur är det med den söta ananasen?

Vantar och vintermat

RÄTT RUSTAD * Vinterutflykt är härligt, särskilt om man belönar sig med något gott att äta. Här får du tips på hur du enkelt packar en vin-termatsäck som är både stärkande, smarrig och säsongsanpassad.
text Michaela Lundell illustration Gabriella Agnér

I stället för oljepalm

Världen över hotas ekosystem och urfolks rättigheter när plantager breder ut sig. I Borneos del-stat Sarawak satsar urfolken med framgång på sagopalmer i stället oljepalmer.

I resterna av regnskogen

Regnskogen, floden och småskaligt jordbruk. Urfolken i Borneos inland har levt nära naturen i årtusenden. Nu kämpar de för att få behålla rätten till sina traditionella marker, annars kan de inte överleva och världen förlorar värdefull regnskog.

Träskets väktare

Världens största mangroveskog, Sundarbans i Bangladesh, hotas av klimatförändringar och skövling. De människor som är beroende av skogen för sin överlevnad försöker nu organisera sig för att rädda mangroven.

Se skönheten

Viljan att beröra och att visa den kvarvarande skönheten på vår sargade planet är drivkraften för Mattias Klum i hans tålamodsprövande väntan på den perfekta naturbilden.

Gränslöst samarbete

Naturskyddsföreningen samarbetar med en rad organisationer i Syd som stöttar urfolk och lokalsamhällen i deras kamp för markrättigheter och kontroll över naturresurser. Här är några exempel.