Rättigheter upp i rök i Kenya

Mänskliga rättigheter väger lätt när Kenya storsatsar på vulkanisk energi i urfolket massajernas områden. Pengarna kommer bland annat från klimatprojekt (CDM), där Göteborg Energi finns bland investerarna. Utsläppsminskningar i Kenya används för att klimatkompensera svensk fjärrvärme.

Sveriges ömma punkt: samer och gruvor

Sverige vill gärna ses som världens samvete. Men gruvkonflikter som Rönnbäck och Kallak trycker på en öm punkt. För samerna handlar striderna om grundläggande rättigheter som andra urfolk redan fått. Projekten blir nya uttryck för ett förnekat kolonialt arv.

Fortfarande stolt – Samwel Naikada

Traditionerna dukar gradvis under för det moderna livet i Samwel Naikadas massajby. Men arvet att skydda skog och djurliv tänker han aldrig släppa – det följer med när han deltar i globala klimatförhandlingar.

Fem frågor om ananas

Vi svenskar är nästan världsmästare på att äta bananer. Och nu gör allt fler exotiska frukter sitt intåg i butikerna. Fördelarna med att välja ekologiskt när det gäller bananer känner de flesta av oss till. Men hur är det med den söta ananasen?

Var vill kotten bo?

NATURFRÅGOR * Vi svarar bland annat på frågor om igelkottar och grodläten den här gången. Du är välkommen med egna frågor och insändare.

Urfolken – en maktfaktor

REDAKTIONEN * Nu fick det vara nog, beslutade fyra kvinnor i den kanadensiska provinsen Saskatchewan en höstdag för drygt tre år sedan. Samtliga tillhörde folkgruppen First Nation, som är ett samlingsnamn för olika urfolk i Kanada. Länge hade de irriterats över myndigheternas styvmoderliga inställning till det land som de ansåg som sitt eget.

Ekbockarnas hemliga liv

En efter en dör jätteekarna av ålder, och deras invånare har ingenstans att ta vägen. Ju längre utarmningen av landskapet går, desto mer komplicerad blir vägen tillbaka. För den större ekbocken går vägen över murriga heltäckningsmattor, pincetter och plastbackar.

Vantar och vintermat

RÄTT RUSTAD * Vinterutflykt är härligt, särskilt om man belönar sig med något gott att äta. Här får du tips på hur du enkelt packar en vin-termatsäck som är både stärkande, smarrig och säsongsanpassad.
text Michaela Lundell illustration Gabriella Agnér

I stället för oljepalm

Världen över hotas ekosystem och urfolks rättigheter när plantager breder ut sig. I Borneos del-stat Sarawak satsar urfolken med framgång på sagopalmer i stället oljepalmer.

I resterna av regnskogen

Regnskogen, floden och småskaligt jordbruk. Urfolken i Borneos inland har levt nära naturen i årtusenden. Nu kämpar de för att få behålla rätten till sina traditionella marker, annars kan de inte överleva och världen förlorar värdefull regnskog.