Äntligen ett globalt avtal
Det globala miljöarbetet har fått upp farten igen. Efter fjolårets klimatfiasko i Köpenhamn blev det ett genombrott på FN-mötet i Nagoya. Världens länder enades om nya tag för att skydda den biologiska mångfalden.
Det globala miljöarbetet har fått upp farten igen. Efter fjolårets klimatfiasko i Köpenhamn blev det ett genombrott på FN-mötet i Nagoya. Världens länder enades om nya tag för att skydda den biologiska mångfalden.
Miljörörelsen har sakkunskap och fakta och vet hur man drar i larmvisslan, ligger ofta framför opinionen i enskilda frågor. Men de kan inte erbjuda en trovärdig berättelse om ett framtida och bättre tillstånd, skriver Sverker Sörlin i sin krönika.
Jakt och gifter inom jordbruket utrotade nästan den röda gladan i Sverige. Men arten reste sig på nio. Nu räknar man tusentals sträckande glador över Falsterbo och Sverige är ett av få länder där den vackra glidflygaren ökar.
Nyfiken! tar tempen på Sveriges kallaste och halaste ”naturtyp”: glaciärerna. Nuförtiden är de få och små, men en gång var de så stora att de täckte hela landet. Utan glaciärerna skulle Sveriges natur se helt annorlunda ut. Håll i repet så ger vi oss ut på isen!
Är det alltid fel att äta nötkött, eftersom det är negativt för klimatet? Och finns det regnkläder som är bra för miljön?
Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln är en fullträff. Budskapet att restauranger alltid ska erbjuda ett vegetariskt alternativ kom helt rätt i tiden.
Från och med nästa nummer kan den som så önskar välja att läsa Sveriges Natur på Internet istället för på papper.
I början av 1900-talet var närmare 30 procent av de amerikanska bilarna eldrivna. Under delar av 80- och 90-talet kom elbilarna tillbaka. Men de försvann ganska snabbt. För kort räckvidd, för högt pris och för få laddställen bidrog. Nu kommer elbilarna på bred front igen. Blir det tredje gången gillt?
Som upptäckare har han gett namn åt Europas minsta skalbagge, Baranowskiella ehnstromi. Men Bengt Ehnströms största bedrift är nog att han lärt oss förstå skogens hemliga skrift – och vad den betyder för den biologiska mångfalden.
KLIMAT * I FN:s klimatförhandlingar filas på ett redskap för att rädda regnskogarna, kallat REDD. Men frågetecknen är många kring den nya skogsmekanismen. Vem ska få betalt för att minska avskogningen och hur ska resultaten kunna mätas?