Annons

Mums för fladdermus

EKO * Vad ska man odla för att fladdermössen ska få mat? Och vilken mat är bäst för klimatet? Det är några av ekofrågorna i detta nummer.

Ljusare för miljön

När glödlamporna fasas ut ersätts de framför allt av lågenergilampor. Ett välkommet förbud ur miljöynpunkt. Men lågenergilampan är ifrågasatt, främst på grund av kvicksilverinnehållet.

Vinstlott för

ÅTERBLICK * Skummande forsar, vidsträckta myrar, älvängar och svämskog: Färnebofjärden är de svenska skogsfåglarnas våta dröm. Men det tog nästan 30 år av naturvårdskamp innan området blev nationalpark.

En tvättmaskin till alla

PORTRÄTTET * Hans uppdrag är att avliva myter om hur vår värld ser ut. Professorn som föreläser för alla, från ministrar till mellanstadiebarn och som på sin tio-i-topplista över modernismens välsignelser har tvättmaskinen och kondomen.

Få framsteg i New York

Det gjordes inga påtagliga framsteg vid det klimat-toppmöte som FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon bjöd in till i New York den 22 september. Över hundra statschefer Läs mer…

Återblick 1989-2009

Kungen kom på jubileumsfesten i år och drog ner skrattsalvor när han skämtade om hur fiffigt föreningen jobbat med att sälja utsläppsrätter.

Goserovdjuret

Det finns en katt i var fjärde svensk familj. Tillsammans dödar de 16 miljoner småfåglar om året. Men katten förbigås när myndigheterna blåser till strid mot främmande arter som skadar den biologiska mångfalden.

Snålt EU-bud på bordet

EU har nu presenterat sitt förhandlingsbud om hur mycket pengar man vill ställa upp med för utvecklingsländernas klimat­omställning. Till 2020 vill EU avsätta 2-15 miljarder Läs mer…

Bright lights in Benagli Nights – part 1

Renewable energy for all the millions of poor farmers without access to the grid, that is the objective of Grameen Shakti, a social business company, has succeeded in installing a quarter of a million small solar home systems.

Vägen till ett ljusare liv

HELA KLOTET * För miljoner människor i Bangladesh har kvällen hittills varit detsamma som mörker. Nu har en kvarts miljon små solelsystem installerats. Kunderna är främst kvinnor och det är också de som tillverkar delar av systemen.