Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

Annons

Ögonblickets magi

Intresset var stort för Naturskyddsföreningens jubileumsfototävling. 202 fotografer deltog med sammanlagt närmare 3 000 bilder. Vann gjorde Bengt Ove Birgersson från Sölvesborg med drömska och vackra bilder ur oväntade vinklar.

Skotest gav eko i världen

GRÖN GUIDE * Naturskyddsföreningens test av plastskor, som presenterades i förra numret (4/09) av Sveriges Natur, fick stort genomslag i media.

Investera i natur

MÅNGFALD * En global studie av den biologiska mångfaldens ekonomiska betydelse, en ”Stern-rapport” för mångfalden, har sjösatts av EU-kommissionen. Studien pågår fortfarande men i september släpptes en delrapport om mångfald och klimat.

Mums för fladdermus

EKO * Vad ska man odla för att fladdermössen ska få mat? Och vilken mat är bäst för klimatet? Det är några av ekofrågorna i detta nummer.

Ljusare för miljön

När glödlamporna fasas ut ersätts de framför allt av lågenergilampor. Ett välkommet förbud ur miljöynpunkt. Men lågenergilampan är ifrågasatt, främst på grund av kvicksilverinnehållet.

Vinstlott för

ÅTERBLICK * Skummande forsar, vidsträckta myrar, älvängar och svämskog: Färnebofjärden är de svenska skogsfåglarnas våta dröm. Men det tog nästan 30 år av naturvårdskamp innan området blev nationalpark.

En tvättmaskin till alla

PORTRÄTTET * Hans uppdrag är att avliva myter om hur vår värld ser ut. Professorn som föreläser för alla, från ministrar till mellanstadiebarn och som på sin tio-i-topplista över modernismens välsignelser har tvättmaskinen och kondomen.

Få framsteg i New York

Det gjordes inga påtagliga framsteg vid det klimat-toppmöte som FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon bjöd in till i New York den 22 september. Över hundra statschefer Läs mer…

Återblick 1989-2009

Kungen kom på jubileumsfesten i år och drog ner skrattsalvor när han skämtade om hur fiffigt föreningen jobbat med att sälja utsläppsrätter.

Goserovdjuret

Det finns en katt i var fjärde svensk familj. Tillsammans dödar de 16 miljoner småfåglar om året. Men katten förbigås när myndigheterna blåser till strid mot främmande arter som skadar den biologiska mångfalden.