Regnskog i bullarna

Palmolja finns i margarin, chips, konditorivaror och glass, men också i kosmetikaprodukter och allt mer i bränslen. Problemet med palmoljan är att den orsakar skövling av värdefulla regnskogar.

Tag vara på bären

Bären i våra skogar är rena näringsbomberna, fyllda av viktiga vita-miner, mineraler och antioxidanter. Forskning visar att de både skyddar kroppens celler, förebygger sjuk-domar och inflammationer och motverkar åldrande. Ta för dig!

Hitta rätt underställ

Hösten bjuder på fina möjligheter till friluftsliv. Det kan vara dags att se över sina långkallingar. Hur hittar man ett underställ som både värmer, tar hand om fukt och är okej ur miljösynpunkt?

Vad innehåller plasten?

GRÖN GUIDE * Det är numera ett erkänt faktum att vissa plaster och vissa tillsatsämnen i plast kan ge hälsorisker. Och även om plasttillverkningen långsamt förbättras så är fortfarande innehållet i de flesta vardagsprodukter en okänd blandning av ämnen. Detta gör det svårt att veta hur farliga eller ofarliga de är.

Vägen mot fossilfrihet

Grön teknik * Det är ännu långt kvar till det svenska målet om en fossilbränslefri fordonsflotta. Vid årsskiftet var knappt 16 procent av drivmedlen i Sverige förnybara. Men det händer en del som tar oss en liten bit närmare målet.

Med folkrörelsen i ryggmärgen

Inga tvära kast. Men nya ordföranden Johanna Sandahl vill se en förening som breddas i mänsklig mångfald och som blir ännu bättre på att samarbeta med andra engagerade aktörer.

Fem frågor om GMO-tekniken

DILEMMAT * Under våren kom Naturskyddsföreningen med en ny policy om genmodifierade organismer (GMO) och genteknik. I mediedebatten har det sedan hävdats att Naturskyddsföreningen ”svängt” i GMO-frågan.

Mat och kärlek

BILD * Födan för dagen och kärlekslivets komplicerade ritualer upptar en stor del av fåglarnas liv. Fågelfotografen Brutus Östling fascineras av deras beteenden och vill förmedla den skönhet han ser i kamerasökaren.

Andrum

EN DEL UPPTÄCKTE DEN. DE FLESTA INTE. Men denna gräsandshona hade tagit plats på första parkett under Almedalsveckan i Visby.

Grönare jobbpolitik i riksdagen

 
LEDARE * Den som bildar regering efter valet den 14 september heter antingen Stefan Löfven eller Fred-rik Reinfeldt. Båda företräder partier som fokuserar på jobb och sysselsättning. Det gör de rätt i, jobbfrågan är central. Men väljarna vill inte bara ha jobb, utan jobb som också löser miljöproblemen.