Högt miljöpris för den svenska sopimporten

Vi eldar mer sopor i Sverige än någonsin. Nästan en fjärdedel av soporna som eldas i svenska värmeverk importeras, det mesta från Norge och Storbritannien. Men att elda sopor leder till utsläpp av giftiga ämnen. Exakt hur stora utsläppen är vet ingen. Den lönsamma branschen motsätter sig nya krav på mätningar.

Betat landskap ger jobb på landsbygden

Jordbruk med betande djur och höga naturvärden är inte bara bra för bio­logisk mångfald och djurhälsa. Landskapet det ger skapar också jobb på landet.

Skogsbruk utan hyggen är framtiden

Bröderna Uhlås tar ut timmer men har ändå skogen kvar. Hyggesfritt är framtiden för mindre skogsägare, anser de. Bättre både för naturen och gårdens ekonomi.

Hur många fler aktivister ska mördas?

Farligare att försvara naturen Miljökämpar världen över möter en allt hård­are verklighet. Våldet ökar rekordartat: under 2014 mördades minst 116 miljöaktivister. Allt fler stater gör det också svårare för organisationerna att arbeta.

”Så många har blivit misshandlade eller fängslade”

I ett kök i en vacker byggnad i Tallinn häller Jevgenija Tjirikova upp te medan hennes hund Tusik nyfiket tittar på. Hon är Rysslands mest kända miljöaktivist, men bor sedan ett år tillbaka i Estlands huvudstad eftersom hon upplever att situationen i hemlandet är för farlig.

”Jag saknar regnskogen så att det gör ont”

Claudelice dos Santos vågar inte bo kvar i regnskogen efter att hennes storebror Zé Claudio och hans fru Maria do Esperito Santo da Silva mördats och hon själv hotats av boskaps­uppfödarna.

”När jag fick veta började jag att skaka”

Khin Win var inte någon aktivist eller hjälte. Hon var inte ens en miljökämpe i ordets egentliga mening. Hon var en burmesisk bonde med förhoppningar om ett gott liv för sig själv och sina döttrar.