Annons
”Så många har blivit misshandlade eller fängslade”

Ryska journalisten och aktivisten Michail Beketov dog i sviterna av en misshandel. Jevgenija Tjirikova lärde känna honom när de organiserade protester mot ett motorvägsbygge.

”Så många har blivit misshandlade eller fängslade”

I ett kök i en vacker byggnad i Tallinn häller Jevgenija Tjirikova upp te medan hennes hund Tusik nyfiket tittar på. Hon är Rysslands mest kända miljöaktivist, men bor sedan ett år tillbaka i Estlands huvudstad eftersom hon upplever att situationen i hemlandet är för farlig.

Jevgenijas miljöengagemang började 2007. Hon och hennes man hade flyttat till staden Chimki som ligger strax utanför Moskva. De ville ha barn och eftersom det fanns en stor skog intill deras lägenhet var platsen perfekt.

– Luften där var ren. Inte alls som inne i Moskva. För mig var Chimkiskogen förknippad med drömmar. Jag var gravid och tänkte att på sommaren skulle jag promenera där med barnvagnen.

En dag när var hon var ute i skogen såg hon att många träd hade röda märken på sig. Träden såg helt friska ut och hon kunde inte förstå vad som pågick. Hemma började hon söka information på internet och upptäckte att en motorväg mellan Moskva och Sankt Petersburg skulle byggas rakt genom skogen. De röda märkena visade vilka träd som skulle fällas.

Enligt Jevgenija var motorvägsbygget olagligt. Men när hon kontaktade olika myndigheter svarade de att president Vladimir Putin fattat beslutet och att det därför var lagligt.

Presidenten står inte över lagen

– De talade till mig som ett barn. Jag är inte jurist, men jag vet att presidenten inte står över lagen.

Michail ”Misja” Beketov bodde också i Chimki. Han var oppositionell och gav ut tidningen Chimkis Sanning. Han hade varit elit­soldat och jobbat som krigskorrespondent.

LÄS MER om miljöaktivisternas svåra situation i världen

– Jag kontaktade många journalister, men de var inte intresserade av vad jag visste. Men så ringde jag Misja och vi bestämde att ses.

Medan Beketov publicerade avslöjanden i sin tidning, organiserade Jevgenija protester. Hon hade aldrig varit politiskt engagerad tidigare, men läste om gräsrots­rörelser i Europa och USA för att förstå hur man går tillväga.

Beketov anklagade Chimkis borgmästare i sina artiklar. Enligt Jevgenija sökte en av borgmästarens medhjälpare upp Beketov och varnade honom för att fortsätta skriva.

– Misja utsattes också för hot. Hans hund dödades och lades utanför hans dörr. Någon tände eld på hans bil.

Michail Beketov lyckades publicera en artikel i en stor tidning och strax därefter, den 13 november 2008, misshandlades han av okända gärningsmän så svårt att han fick allvarliga hjärnskador. Han ­tvingades amputera ett ben, blev förlamad och förlorade förmågan att tala.

Jevgenija beskriver Beketov som en glad, ödmjuk och ständigt nyfiken person. Han älskade livet, men hatade korruption och orättvisor.

LÄS MER om mördade aktivister i Brasilien

– Misja var i min pappas ålder. Han lärde mig så mycket, säger hon.

Jevgenija hade trott att misshandeln skulle skrämma bort folk, men i stället kom allt flera till demonstrationerna. Protesterna uppmärksammades inte bara av journalister i Ryssland, utländska medier skrev också om motorvägsbygget.

– Jag önskar att journalisterna skrivit när jag först tog kontakt med dem. Då tror jag inte misshandeln hade hänt.

När skogsmaskiner dök upp i Chimki- skogen byggde Jevgenija och aktivisterna ett tältläger. Det förekom fler hot och mer misshandel, men till slut beslutade den dåvarande presidenten Dmitrij Medvedev att bygget tillfälligt skulle stoppas.

Fick pris av Putin

Efter det tog historien om Michail Beketov en märklig vändning. Från att ha varit avskydd av makten fick han plötsligt ett officiellt pris för sitt journalistiska mod. Och den som delade ut priset var president Putin.

– Om Misja hade varit medveten om vad som hände hade han inte gått med på det. Han hatade hur korrumperad Putins regim var. Men Misja var invalid. De satte på honom en kostym och körde fram honom till Putin. Det var inte rätt att göra så. Om Putin hade velat göra något för Misja kunde han hittat de skyldiga och ställt dem till svars, men det gjorde han inte, säger Jevgenija och suckar.

Jevgenija har lämnat Ryssland och situationen för miljöaktivister och andra som ifrågasätter makten är fortsatt svår.

– Så många av mina vänner har blivit misshandlade eller fängslade. Jag ville inte vara kvar. Jag tänkte att en dag kommer de och sparkar in min dörr.

Hon har startat activatica.org, en sajt där miljöaktivister runt om i Ryssland kan byta erfarenheter.

Motorvägen mellan Moskva och Sankt Petersburg byggdes till slut. Enligt Jevgenija är det få bilar som använder den eftersom den är avgiftsbelagd.

Michail Beketov avled den 8 april 2013 som följd av de skador han fått av misshandeln. Han ligger begravd i ­Chimkiskogen.

LÄS MER om den burmesiska bonden som försökte stoppa en gruvexploatering

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X