Annons

Fem frågor om matavfall

Hur tar jag bäst hand om matavfallet? Och går det att minska svinnet? Vilket är bäst för miljön, central biogasrötning, egen kompost eller avfallskvarn i köksvasken?

Törstiga jättar

BAKOM SCENEN * Kokerboomträden är anpassade för ökenklimat, men vattenbristen i klimatförändringens spår gör att bestånden minskar.

Storkar på stadiga ben

INSPIRATION * Ett gäng hängivna entusiaster har kämpat länge för att den mytomspunna storken på nytt ska få fäste i landet. Hoten mot de ståtliga fåglarna är många, men stundande säsong väntas många återvändare till Skåne.

Smakprov ur motionsfloden

FÖRENINGSLIV * Snart är det stämma i Naturskyddsföreningen. Och stämma betyder motioner. Det har kommit in 67 stycken, färre än sist

Rätt val på förskolan

GRÖN GUIDE * konsumentfrågor: Vilka frukter och grönsaker ska vi välja till förskolan? Och varför har Sveriges Natur annonser för miljöskadliga produkter? Det är några av frågorna vi svarar på i detta nummer.

Alla fåglar kommit ren

NATURENS ABC * Den första lärkan och den första sädesärlan är efterlängtade vårtecken. Fåglarna har en strapatsrik flygning bakom sig när de kommer till våra trakter. Hur vet de när det är dags att återvända?

Våga välja vilt?

GRÖN GUIDE * Vi äter allt mer kött. Men uppfödning av djur belastar miljön på olika sätt, och djurvälfärden i produktionen är inte alltid etiskt för-svarbar. Är vilt ett alternativ?

Störande belysning?

NATURFRÅGOR * Får en villaägare ha stark belysning på sin tomt? Vad gör man med en störande myrstack? Här är du välkommen med egna frågor om allt som har med naturen att göra?

Inte rädd för blåsväder

PORTRÄTT * Hon har utmanat mäktiga industriintressen för att försvara rätten till en kemikaliefri vardag. Så pass att miljöministern ville sätta munkavle på henne. I nya boken ”Makt, plast, gift och våra barn” talar Ethel Forsberg fritt.

Gerdehag tar strid

KULTUR * Hästmannen Stig-Anders öde är toppen på ett isberg, menar filmaren Peter Gerdehag. Nästa film ska handla om nyckfull myndighetsutövning som hotar småskalig djurskötsel på landsbygden.