Annons

Fem frågor om matavfall

Hur tar jag bäst hand om matavfallet? Och går det att minska svinnet? Vilket är bäst för miljön, central biogasrötning, egen kompost eller avfallskvarn i köksvasken?

Kärlek och politik

REDAKTIONEN * Var ligger livskänslan? Jag utgår ifrån att den för de allra flesta ligger i näraliggande områden som kärlek, familj, barn, jobb, natur och vardagsbestyr.  Men utan ett fönster öppet för politiken får vi inte ordning på vardagen.

När vattnet tar slut

Vattenbrist kommer att bli Sydafrikas största klimatutmaning. I kåkstäderna är det redan ett vardagsproblem. Läckande rör ger orimliga räkningar och för skuldsatta hushåll stryps vattnet.

Den konstruktiva oron

Att vara orolig för klimat och miljö behöver inte betyda att man saknar hopp. Det kan faktiskt vara tvärtom. Sveriges Natur har pratat liv och framtid med åtta gymnasieungdomar och en forskare.

Sommarnattens leende

Vikaresälen njuter mätt och belåten i den sommarljusa norrlandsnatten. Torbjörn Lilja hittar ögonblicken som kräver lång och uppmärksam närvaro.

Avfall blir råvara

GRÖN TEKNIK * Forskare från Lunds universitet har tagit fram metoder för att utvinna användbara ämnen ur restprodukter från jord- och skogsbruk. Ur björkbark utvinns exempelvis betulin, som används i kosmetika.

Här ligger 850 kilo svenskt plutonium

I ett valv i engelska Sellafield ligger 850 kilo svenskt plutonium under sträng bevakning. Om terrorister skulle få tag i det så räcker den mängden till hundra atombomber. Ingen vet vad som ska hända med det.

EU prioriterar miljöfrågorna

Det finns en ny förståelse inom EU för miljöfrågorna. Kemikalier, klimat och jordbruk är ämnen på dagordningen under nästa mandatperiod i EU-parlamentet.

Frågor till EU-kandidaterna

De olika partiernas kandidater till EU-parlamentet har fått svara ja eller nej på femton miljöpolitiska påståenden. Kraven är framtagna av Naturskydds­föreningens sakkunniga. De handlar om klimatmål, kemikalier och fiskepolitik med mera.