Säker på drömisen

Skridskoåkaren bör vara både spontan och välplanerad. När drömisen och drömvädret infinner sig gäller det att passa på, nästa dag kan tillfället vara förbi.Sådan spontanitet kräver att man i god tid skaffat den rätta utrustningen.

Lägg bevisbördan på tillverkaren

LEDARE * Medan klimatpolitiken gått i dvala och rovdjurspolitiken sågats av växer en annan gren på det miljöpolitiska trädet. Propositionen om en giftfri vardag, som nu behandlas i riksdagen, föreslår angelägna reformer.

Håll koll på leksakerna

GRÖN GUIDE * Vi möts av allt fler nya produkter och nya kemikalier. Många av dem innebär risker, även om säkra data sällan finns. En allmän regel är dock att vara extra försiktig när det gäller barn och kemikalier.

Gift rakt över disk

BAKOM SCENEN * Naturskyddsföreningens chef för miljögifter Ulrika Dahl och jag drar besvärat i kläderna när vi tränger oss fram längs den smala, skitiga gatan.

Elda inte plast

KONSUMENTFRÅGOR * Kan det vara bra att elda upp plast i stället för att återvinna den? Varför minskar antalet miljömärkta schampon i butikshyllorna? Det är några frågor vi svarar på i detta nummer.

Lekar på fjället

INSPIRATION * Dubbelbeckasinernas nattliga spel tillhör de naturfenomen som fyllt Mats Ottossons vinterdagar med en nästan plågsam längtan efter vår, ljus och äventyr. Denna längtan har nu fått sin upplösning på en jämtländsk fjällsida.

El utan dammar

GRÖN TEKNIK * Förra våren sjösattes ett svenskutvecklat strömkraftverk i Dalälven vid Söderfors. Det står förankrat på botten under vattnet och genererar el direkt ur det strömmande vattnet, utan någon damm. Experimentanläggningen har utvecklats av Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet.

Vad gör vi med Vattenfall?

POLITIK * Vattenfalls satsningar utomlands har länge varit omdebatterade. Nu har den politiska diskussionen tagit ny fart. Vad ska vi göra med den statsägda kolossen på tyska lerfötter?

Leva miljövänligt i Indien

Det är inte alltid lätt att vara miljömedveten konsument i Indien. Hemma hos miljöaktivisten Anu Agarwal lever man ett vanligt medelklassliv, men med lite färre prylar och de värsta kemikalierna utrensade.