Annons

Säker på drömisen

Skridskoåkaren bör vara både spontan och välplanerad. När drömisen och drömvädret infinner sig gäller det att passa på, nästa dag kan tillfället vara förbi.Sådan spontanitet kräver att man i god tid skaffat den rätta utrustningen.

Lekar på fjället

INSPIRATION * Dubbelbeckasinernas nattliga spel tillhör de naturfenomen som fyllt Mats Ottossons vinterdagar med en nästan plågsam längtan efter vår, ljus och äventyr. Denna längtan har nu fått sin upplösning på en jämtländsk fjällsida.

El utan dammar

GRÖN TEKNIK * Förra våren sjösattes ett svenskutvecklat strömkraftverk i Dalälven vid Söderfors. Det står förankrat på botten under vattnet och genererar el direkt ur det strömmande vattnet, utan någon damm. Experimentanläggningen har utvecklats av Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet.

Vad gör vi med Vattenfall?

POLITIK * Vattenfalls satsningar utomlands har länge varit omdebatterade. Nu har den politiska diskussionen tagit ny fart. Vad ska vi göra med den statsägda kolossen på tyska lerfötter?

Leva miljövänligt i Indien

Det är inte alltid lätt att vara miljömedveten konsument i Indien. Hemma hos miljöaktivisten Anu Agarwal lever man ett vanligt medelklassliv, men med lite färre prylar och de värsta kemikalierna utrensade.

Isens ansikten

Naturfotografen Peter Angvarson söker ständigt efter former och figurer i naturen. Han låter fantasin skönja motiv där andra bara ser fruset vatten.
Att betrakta Peter Angvarsons figurativa isbilder känns lite som att ligga på rygg och se gubbar och figurer uppe i molnen.

Fem frågor om bilbränslen

DILEMMAT * El, etanol eller biogas, vilket är det bästa miljöbränslet? Att välja rätt i miljöbilsdjungeln är verkligen ett dilemma. Och behöver du verkligen äga en bil?

Hur ska det gå för byn?

Vad ska människorna i glesbygden leva av när de gamla näringarna inte längre bär? Sveriges Natur for till en by som har mycket natur att erbjuda. Men inga liftar eller pubar.

Vackrare vardagsskog

KULTUR * Stormen Gudrun blev vändpunkten för skogsägaren och konstnären Eva Magnusson. Hon började jobba med projekt för att göra produktionsskog vackrare och tillgängligare. Biologisk mångfald är en bieffekt.

Inifrån regnskogen

KULTUR : Avverkningar och krig hotar nomadfolket aka i Kongos regnskog. Men när Linda Västrik filmade dem valde hon andra perspektiv: kunskap, dans och glädje i stället för offerroller och exotism.