Älskade djur

Kärleksfotograf kallar hon sig, Tammy Bergström. Drivkraften är kärleken till djuren och det spelar ingen roll om de är vanliga eller har lite dåligt rykte. Som fiskmåsar.

Skribent Mats Hellmark

Det började med att hon ville fånga sin hunds blick. Hon ockuperade mammas kamera och brände film efter film.

I dag är hon en av landets få etablerade kvinnliga naturfotografer, mest känd för sina närgångna studier av nyckelpigor, myror och ­grodor.

– Men det är inte artbilder jag vill ta, för mig är det viktiga att fånga känslan och personligheten, säger Tammy Bergström.

Ibland har hon fått kritik för att förmänskliga djur, men det tar hon lätt på.

– Det är inte bara vi människor som har personlighet. För mig är ­djuren lika viktiga!

Fiskmåsar, till exempel. I hemstaden Malmö debatteras de som ­störande moment i det flotta bostadsområdet Bo 01. Själv tycker hon att de hör havet till och är en av de vackraste fåglarna.

Som motiv ger de bra fotomöjligheter i dåligt väder. Det är till och med en förutsättning för de långa slutartider som krävs för den här typen av bilder. Ingen av dem är skapade med hjälp av dubbelexponeringar eller photshop-trixande. Teknik och tekniksnack är inte Tammys grej.

– Många killar snöar in på det. Men jag har ganska enkel utrustning och är helst ute i naturen och fotar.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Mats Hellmark
Artikeln publicerades i