Det behövs fler aktivister

Sveriges Naturs chefredaktör, Erik Halkjaer. Bild: Jonas Malmström.

Ledare

Det behövs fler aktivister

Chefredaktör Erik Halkjaer ser ett problem med svartmålningen av aktivister. Aktivism är ett politiskt eller socialt engagemang med syfte att bidra till förändring.

Aktivist. Sug lite på ordet. Vad innebär det? Att agera i syfte att uppnå samhällsförändring.

Bakom agerandet ligger ofta ett politiskt eller socialt engagemang. Ordet har blivit allt vanligare. Inte sällan med negativ laddning. Som om det blivit ett skällsord.

Det kan plötsligt kastas fram av ilskna Twittertroll, ledarskribenter eller politiska företrädare när man vill smutskasta en person.

Demonstration utanför Naturskyddsföreningen

Häromdagen satt det en aktivist utanför Naturskyddsföreningens kansli. En person från Extinction Rebellion och Återställ våtmarker.

Han ville att Naturskyddsföreningen skulle bli mer aktivistisk som organisation. Samtidigt utmålas ofta Naturskyddsföreningen som just
en aktivistorganisation.

Läs också: Olydnad för klimatet

Ibland kallas även jag själv för aktivist. Fram tills nyligen var jag ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Det finns de som anser att en journalist som agerar för att försvara pressfrihet är aktivist och därmed kan misstänkliggöras. För att en journalist ska vara objektiv och inte ta ställning, inte ens om det gäller själva grunden för det yrke journalisten utgör – att jobba inom ramen för en fri press.

Demokratisk grundförutsättning

Det är klart att de många som jobbar på Naturskyddsföreningen är aktivister. Och det är klart att vi som representerar en organisation som försvarar yttrandefrihet är aktivister.

Det är liksom själva grundförutsättningen för att leva i och försvara en demokrati – att få kritisera, tycka till, protestera och göra sig hörd. Och att få göra det utan att hamna i fängelse eller riskera hot, hat, trakasserier eller att bli attackerad.

Läs också: Att störa för att höras

Såsom samhällsutvecklingen ser ut i dag, med ett skriande behov av klimatomställning och en demokrati som pressas tillbaka, behöver vi bli fler aktivister. Jag tänker som journalist och engagerad i Reportrar utan gränser fortsätta ta ställning och kämpa för fri press och oberoende journalistik.

Driver på samhällsförändring

Mina kollegor på Naturskyddsföreningens kansli, föreningens medlemmar och de som engagerar sig i Extinction Rebellion eller Återställ våtmarker ska så klart på sina olika sätt få driva på för en samhällsförändring de tror på – som aktivister.

Vi behöver bli fler som tar ställning, höjer våra röster och står upp för det vi tror på. Bli aktivist du med!

Artikeln publicerades i