Annons
Sveriges vackraste natur?
Tävling

Sveriges vackraste natur?

Dramatiska fjäll, leende bokskogar, karg kust eller Bohusläns röda klippor? Sverige hyser många olika naturtyper och de är vackra allihop, på olika sätt. Men vilken naturupplevelse får ditt hjärta att slå hårdast?

Tidningen har inbjudit sina läsare att skicka in förslag på vilka naturmiljöer de anser vara vackrast. Sedan har en jury bestående av Sveriges Naturs redaktion och naturkännaren Martin Emtenäs vaskat fram tio finalister. Under sommaren har svenska folket fått rösta på sin favoritplats. Här kan du läsa ett reportage från den plats som fått flest röster.

Här är de tio finalbidragen

1. Höga kusten

Höga kusten bjuder på storslagen natur, höga berg, skärgård och vackra kulturlandskap. Området är världsarv och har världsunik natur. ”Man kan bli helt såld på hur vackert det är i hela området. Sen kan man lära sig mer om allt som finns här: ovanliga växter, urskog, klapperstensfält, fornlämningar, spår av högsta kustlinjen. Helt enormt som helhetsupplevelse och så vackert.”

Förslagsställare: Mats Henriksson
Foto: Michael Engman
Läs mer om platsen

2. Kebnekaise med Tarfala

Kebnekaiseområdet är det mest högalpina vi har i Sverige. Här finns skarpa bergstoppar, glaciärer och hisnande utsikter.  Tarfaladalen nedanför kebs topp är mycket speciell. ”Ingen plats är som Tarfala. Landskapet är brutalt och bedårande vackert på samma gång. Det är sten och is. Det är blåst, regn och kyla även mitt i sommaren. En lugn, solig och varm dag en gåva att hoppas på men inte att räkna med.”

Förslagställare: Mikael Krekula och Hans-Gustaf Ekholm 
Foto: Hans-Gustaf Ekholm
Läs mer om platsen

Tandovala

3. Tandövala

I Västerdalarna finns stora områden kvar med gammelskog. Runt berget Tandövala finns fin naturskog bevarad. Fäboden Vardsätra skapar en glänta i skogshavet. ”Stigen till sätern ringlar sig genom naturskogen och längs med får man njuta av både hänglavsdraperade gammelgranar och flerhundraåriga tallar.”

Förslagsställare: Ingela Källén
Foto: Ingela Källén
Läs mer om platsen

Munkängarna

4. Kinnekulle

När ramslöken blommar på Munkängarna på Kinnekulle blir bokskogen till ett hav av blommor. Här finns många fina naturmiljöer och utsikter. ”Har sällan skådat sådan vacker plats, både ramslök och guckuskon blommade och landskapet fick en att tro att man hamnat i Nangijala”.

Förslagsställare: Beatrice Moberg
Foto: Monika Manowska
Läs mer om platsen

5. Blekinge skärgård

I östra Blekinge finns en fin skärgård med både bebodda öar och ren natur. ”Ett bortglömt landskap som har kvar vackra kulturlandskap, bokskogar, stora ekar och en sparsamt exploaterad skärgård. Här finns spännande arter att leta efter och du har nästan alltid soligt väder sommartid.”

Förslagsställare: Christine Anvegård
Foto: Erik Sjöstedt, www.kajak.nu
Läs mer om platsen

mjalladalen

6. Mjällådalen

Detta är en orörd och artrik dalgång längs Mjällån i Västernorrland med hisnande nipor, trollska raviner och höga naturvärden. Ett oreglerat vattendrag rinner fram genom en smal sprickdal fylld med sand och mjäla. Ån skär sig djupt ned i sandlagren, små bäckar som rinner ned mot ån skapar stora raviner. ”Ett storslaget landskap med gamla åfåror, terrasser, knivskarpa getryggar, raviner och höga nipor.”

Förslagsställare: Elisabeth Nilsson
Foto: Hans Sundström
Läs mer om platsen

obergs-tange-Ramsvikslandet-Bohuslan

7. Ramsvikslandet med Öbergs Tånge, Bohuslän

Öbergs tånge är en udde med stora klippor, stenbumlingar och block längst ut på Ramsvikslandet i Sotenäs. ”Ett stycke mäktig bohusnatur där man känner sig som en liten putte i jättarnas land. Det är stora svårframkomligt men ändå vänligt eftersom klipporna är röda, släta och barfotavänliga.”

Förslagsställare: Petra Ahlström
Foto: Hans Strand
Läs mer om platsen

olands-sodra-udde

8. Ölands södra udde

”Hela vägen ner från Ottenby Kungsgård till Ölands södra udde är naturen så vacker och annorlunda. Betande kor, hjortar och får håller landskapet öppet. Där finns även lövskogen i Ottenbylundmed sina stora höga ekar. Schäferiängarna har ett väldigt rikt fågelliv.”

Förslagsställare: Kristina Ekholm
Foto: Kristina Ekholm
Läs mer om platsen

9. Söderåsens nationalpark

Söderåsen täcks av lummiga bokskogar, branta dalgångar som Skäralid och bäckar med klart vatten. Utsikten över det skånska landskapet är storslagen. ”Söderåsens nationalpark är en av de vackraste platserna tycker jag. ”

Förslagsställare: Desireé Sögaard
Foto: Tore Hagman
Läs mer om platsen

skierfe

10. Skierfeklippan, Sarek

Skierfeklippan vid ingången till Rapadalen är en välkänd ikon i fjällvärlden. ”Utsikten är bedårande. Hemmanet Aktse där nere, fjället Tjakkeli mittemot, Deltalandet och klippan Nammatj som är porten till Sareks nationalpark. För mig är det det vackraste som finns. Storslaget!”

Förslagsgivare: Melker Andersson
Foto: Christer Idesam
Läs mer om platsen