Annons

Håkan Lundberg ville inte odla sina granar med kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Han har sett miljömedvetenheten bland konsumenterna öka.

Grannare grönare granar

När småbrukaren Håkan Lundberg började sälja ekologiska julgranar för 24 år sedan blev han utskrattad. Nu har tiden hunnit ikapp.

Sedan 1996 åker han upp från Skåne med julgranar från den egna odlingen och säljer dem på torget i Årsta, södra Stockholm.

– Det märks en enorm skillnad bland konsumenterna, särskilt barnfamiljer är mycket mer insatta och pålästa i dag. Det är roligt att miljömedvetandet ökar, men många vet fortfarande väldigt lite. Till exempel att julgranar inte odlas i skog utan på åkermark, att de oftast kommer från Danmark och att det används mycket konstgödning och bekämpningsmedel som Round-Up i odlingen. Enligt en undersökning jag läst besprutas de upp till 26 gånger under sin livstid.

Hur odlar du dina granar?

– Jag planterar inte så tätt, då kommer luften åt och man slipper problem med svamp­angrepp. I konventionella odlingar ­sprutas allt ogräs bort så att det blir sterilt. Jag röjer för hand i stället. På sommaren blir det fin blomsterprakt mellan raderna.

Luftigare mellan granarna minskar risken för svampangrepp. Foto: Privat

Varför valde du att odla på det här sättet?

– Jag växte upp i lantbruket och har sett konsekvenserna av att öka produktionen med mycket bekämpningsmedel och konstgödsel. Övergödning, bekämpnings­medelsrester i grundvatten och vattendrag, rovfåglarna som försvann på grund av kvicksilverbetning. De misstagen ville jag inte göra om. Visst skulle jag kunna ha en större odling och tjäna mer pengar. Men jag skulle inte bli lyckligare och inte heller respektera den mark som tidigare generationer brutit och skapat. Allt vi gör påverkar naturen. Jag gläds varje gång jag ser glador glida över fälten, havsörnen slå fisk i sjön nära granodlingen och tornfalken häcka i holken jag byggt.

Vad ska man tänka på som granköpare?

– Svensk rödgran är lättare att odla utan bekämpnings­medel än den sort som kallas för kungsgran. Numera finns också Kravmärkta granar. Allra bäst är kanske att hugga själv nära hemmet, med markägarens tillstånd. Det är också viktigt att lämna till återvinning, en gran motsvarar el till fyra tvättmaskiner. Plast­granar tillverkas av olja, ofta i Kina, det känns bara aktuellt för den som är väldigt allergisk.

Något annat tips?

– En gran ska skötas som en snittblomma: se till att få gran­foten huggen när du köper annars kan den torka. Ett problem är att många stormarknader använder julgranar som lockvara. De köper bara in de billigaste, granar som kan ha huggits månader i förväg. Köparen får ingen hjälp och små försäljare slås ut.

I Håkan Lundbergs granodling finns plats för blomsterprakt mellan raderna. Foto: Privat
Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook
Annons