Amanda bloggar om oköttsliga lustar

Amanda bloggar om oköttsliga lustar

Amanda Hellberg är ordförande för Naturskyddsföreningens krets i Grästorp. Hon driver också bloggen Våra oköttsliga lustar och är författare till vegetariska kokboken Ta tillvara.

Varför blev det en vegetarisk kokbok?

– Under gymnasietiden blev jag kompis med Eveline Johnsson. Hon var lite äldre, cool vegetarian och inspirerande. Vi gick kurser ihop. Så började vi göra bloggen Våra oköttsliga lustar tillsammans. Snart kom suget att få göra en bok. Hela vår idé bygger på vegetarisk mat i säsong, med svenska, hållbara råvaror – något som vi saknade. Vi vill också uppmärksamma att vi slänger enorma mängder mat. Ta till-vara är i första hand en restkokbok och en vegetarisk bok i andra hand. Miljöbudskapet är klart.

Bokens bilder är mycket vackra, vad är det för känsla ni vill förmedla?

– Utgångspunkten är en levande landsbygd med mänsklig värme. I Grästorp finns det många vackra miljöer, gamla ladugårdar och hus. Grejor med patina. Stämningen känns rätt för oss. Vi stylar allt ihop, men Eveline som är fotograf är förstås ansvarig för bilderna. Att det funkar beror nog på att det finns en trend mot egen odling, bra råvaror, miljöansvar och ursprung.

Vad är bra med Grästorp?

– Här finns natur, luft, utrymme och min familj som driver Kravgård. Det är skönt att kunna öppna ytterdörren och vara själv med fåglarna.

Hur är det att vara kretsordförande?

– Det är roligt att höra till en så stor och inflytelserik förening med verksamhet såväl på riksplanet som i en liten kommun som vår. Jag är yngst av alla men får arbeta ihop med människor som är kunniga på fåglar, djur och natur. Det blir bra bredd på verksamheten. Men det är svårt att hitta folk som vill engagera sig. Vi är inne i ett spännande förändringsarbete för att hitta former som förenklar och lättar på bördan av formalia och administration.

Vad gör du om tio år?

– Då kommer fler att vara vegetarianer.  Jag vill jobba med hållbar konsumtion på något sätt. Det är roliga frågor. Jag vill skriva fler böcker, också i andra genrer. Men nästa bok som kommer i höst blir också en kokbok.

Ämnen:
Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook