Annons

Svenskarna konsumerar 30000 ton salt varje år. Foto: Getty

Vilket salt är bäst?

Det brukade vara vitt och finmalet, kanske på sin höjd med lite jod. I dag finns salt i många olika smaker, former, och till och med färger. Vilket är bäst för miljön?

Trettiotusen ton. Så mycket salt konsumerar svenskarna varje år. Och varenda liten kristall kommer från utlandet. För hur basalt natriumklorid än må vara har Sverige aldrig haft någon egen produktion att tala om. Christer Olausson är VD för Salinity, ett bolag som importerat salt i över 200 år, samt äger landets ledande varumärke, Falksalt. Han säger att klimatfrågan är högt prioriterad. Men bland företagets produkter märks ändå salter från Pakistan och Chile, som trots koldioxidsnål båttrafik även fraktas på lastbil.

– Atacamaöknen är det enda stället där det går att utvinna ett salt med naturligt lägre natriumhalt som inte smakar illa, säger han. Och hälsoaspekten är viktig för oss.

Minimal kemisk skillnad

Det rosa saltet från Pakistan är en annan femma. Det marknadsförs som ”Himalaya­salt” och hävdas ibland vara speciellt nyttigt. Färgen beror på järnhalten i de berg där de bryts – ett hårt jobb som fortfarande sker enligt koloniala metoder, för hand och med krut. Men den kemiska skillnaden är minimal.

Det vanligaste sättet att framställa salt är annars att pumpa ner vatten i saltådror, suga upp den salta lösningen, rena den med kemikalier och torka den i vakuumkokare. Produkten, vakuumsalt, är ren och används i tillverkning av till exempel plast. Det låga priset har gjort det till det vanligaste koksaltet, men den medvetne konsumenten bör överväga ett byte. Dels eftersom processen är så energikrävande, dels för att det inte smakar lika gott.

Återstår gör naturligt salt från vår egen region. Antingen havssalt, vilket är havsvatten som dunstat av i stora bassänger och sedan tvättats, eller bergssalt, vilket bryts i berg.

Havssalt från Medelhavet

Bergssalt är naturligt och klimatsmart om det fraktats med tåg. Foto: Getty

Havssaltet i Sverige kommer till stor del från Medelhavet och skeppas med båt. Klimatsmart – men studier har funnit att havssalt innehåller mikroplaster, vilket väcker frågor om dess hälsopåverkan. Bergssaltet kommer framför allt från Zechstein, ett över 200 miljoner år gammalt hav som begravts i en halvmåneformad region genom England, Nederländerna, Tyskland, Danmark, Polen och Litauen. Precis som Himalayasaltet i Pakistan bryts det genom att spränga fram schakt, om än med mer moderna metoder i Europa. Tyskland kan noteras som särskilt miljövänligt eftersom transporterna där sker på tåg som går hela vägen fram till gruvan.

Hittills har tyskt bergssalt mest använts på våra vägar. Nyss introducerade Falksalt det som ”bergssalt utan tillsatser” för nästan dubbla priset av deras vakuumsalt. Dessutom saknar det jod.

– Det är en kostnadsfråga, säger Christer Olausson. Vi måste börja sälja mer innan vi kan investera i att addera jod till saltet.

Låter det som ett Moment 22? Kanske. Men produkten är bra från klimatsynpunkt. Och så finns det ju jodtabletter.

Ämnen:
Artikeln publicerades i
Annons