Annons
”Våra liv hänger på insekterna”

- Det finns ingen möjlighet att vi kan leva kvar på jorden utan insekter, säger Anne Sverdrup-Thygesen. Foto: C Sturlason

”Våra liv hänger på insekterna”

Våra liv hänger på insekterna men många ser dem som något äckligt och perifert. Vi måste se på dem med nya ögon, anser Anne Sverdrup-Thygeson, norsk professor i bevarandebiologi.

Insekternas planet (Volante) är proppfull med fantastiska fakta, som att honungsbin kan känna igen bilder av olika ansikten, att jordens spindlar äter större mängder kött än jordens alla människor och att indiska vandrande pinnar sysslar med en slags extremsportvariant av tantriskt sex som pågår uppemot 80 dagar.

Boken har gjort succé i Norge och prisats av alltifrån poppiga bloggar till tunga finanstidningar. Snart finns den på 23 språk. Tajmingen är helt rätt efter de senaste årens larm om drastiska insektsminskningar. Men tidningsrubrikerna om att insekterna skulle kunna vara utrotade om 100 år är naiva, tycker Anne Sverdup-Thygeson.

Insekterna kommer att överleva oss

− De var här långt före oss och kommer att överleva långt efter oss. Det finns ingen möjlighet att vi kan leva kvar på jorden utan insekter.

Därför måste vi ändra hela vårt sätt att se på insekter, menar hon.

− Även om du slår en mygga kan du berätta för dina barn att utan myggor skulle de inte få någon choklad, eftersom kakaoblomman pollineras av en liten mygga. I stället för att lära barn att insekter är äckliga måste vi berätta om det som är fascinerande och kul med insekter.

På lång sikt kan det förändra hela vårt sätt att bruka jorden, skogen och hur vi bygger våra städer, tror Anne Sverdrup-Thygeson.

Du berättar om många obehagliga insekter, som ”själasugarstekeln” som genom avancerad hjärnkirurgi gör kackerlackan viljelös, så att stekeln kan lura ner den i en håla där den blir instängd som levande föda åt kackerlacksbarnen. Finns det inte risk att de som är rädda för insekter blir ännu mer rädda?

− Kanske, men över hälften av alla arter på jorden är parasiter. Vi får inte reducera naturen till glansiga bilder där allt är fint och härligt.

Naturen är brutal och mirakulös

Naturen är brutal men framför allt är den mirakulös, enligt Anne Sverdrup-Thygeson.

− Att honungsbin kan räkna till fyra, att dyngbaggen kan orientera efter vintergatan på himlen, att myror odlar svamp… det är bara ofattbart fascinerande.

Artikeln publicerades i