Upptäck vilka ätbara bär som växer nära till hands

Det finns många ätbara bär såväl i skogar som längs trottoarkanter. Bland annat aronia kan hittas på många håll i städer. Foto: Getty Images

Upptäck vilka ätbara bär som växer nära till hands

Vi behöver inte importerade superbär. Goda och nyttiga bär växer vilt längs skogsstigen, i hagmarker eller rentav intill trottoaren i stan. Blåbär och lingon känner de flesta till, men det finns många fler att upptäcka.

Superbär från kvarteret

På många håll i städer och förorter finns häckar med aronia, för de vackra blommorna och bladens skull. Men ganska få känner till att de mörka bären är supernyttiga och kan bli väldigt goda. Som färska är de beska, men som sylt och saft är de perfekta. Det funkar också bra att frysa in bären, då tappar de lite av sin beska. Sedan kan man tina upp och äta dem direkt på gröt eller yoghurt under vintern.

Surt blir sött i frysen

Många halvgoda bär blir bättre av att frysas. Alla har förstås olika smak men testa gärna att frysa andra ätliga bär, som rönnbär och oxelbär. Med lite tur gillar du dem och kan plocka fram närproducerade vitaminpiller ur frysen under vintern. Även lingon blir sötare av att frysas eller plockas efter första frosten.

Plockas i regn

Enbär är en klassisk ingrediens i viltgrytor. I affären kan man köpa torkade enbär men egentligen är de färska bären godare. Det gäller framför allt då tvåårsbären. Enen har tre generationer bär, de ettåriga små gröna, de tvååriga lite större gröna och de treåriga torrare blå. Enbärsbarr är hopplöst stickiga men efter ett ordentligt regn är de mjukare och blir lättare att plocka.

Dubbelgångaren

Om du tror att du plockar blåbär men inte blir blå om fingrarna är det antagligen odon du plockar. De växer på högre buskar än blåbär och ofta längs lite fuktigare stråk i skogen. Odonens smak är aningen mer utspädd än blåbärens, men de är större och ännu rikare på C-vitamin. Nu i början av september är blåbären mosiga och tråkiga, men odonen håller fortfarande ett litet tag till.

Ätbara bär. Illustration: Jens Magnusson

Kråkornas bär

Det hörs på namnet vad folk har tyckt om kråkbär. Det är inte ett lika lättälskat bär som blåbär eller hallon, men det har sin charm. Kråkbären är vattniga och inte så söta men passar bra som törstsläckare. De går att använda till saft, sylt eller gelé, och även färska för den som gillar det. Bären håller sig fina flera veckor i kylen och kan skördas under en stor del av året, från juli till mars.

Sura och ljuva

Tranbär är sura som få, men blir goda i saft och efterrätter. Tranbärs- och lingonsaft är också klassiska huskurer mot urinvägsinfektion. Bäst är att plocka tranbären efter första frosten. De växer på trådsmala stjälkar och ligger ofta som röda små klot direkt i vitmossan på myrar.

Soppa på en invasiv art

I stan finns ofta häckar av vresros. De går lika bra att använda till nyponsoppa eller nyponmjöl som de vilda rosorna. Se bara upp med att sprida fröna eftersom vresrosen räknas som invasiv. Den kommer ursprungligen från Japan och är ett problem eftersom den tränger undan inhemska arter.

Brandgula russin

Här och där på kustnära ställen växer de spretiga havtornsbuskarna. Deras lysande brandgula bär är vitaminbomber som blir fantastiska i glass eller som torkade. I russinform passar de bra till exempel i musli. Att torka bär kräver dock ganska lång stund i ugnen på cirka 40 grader med luckan på glänt, vilket är en ganska energislukande process. Om du har någon annan varm plats i hemmet, som en vedpanna eller ett torkskåp, kan du använda spillvärmen därifrån.

Häggbärssaft

Häggen är mest känd för sina doftande blomklasar om våren, sedan försvinner de ur det allmänna medvetandet. Men efter blommorna kommer svarta bär som är söta men sträva. De är inget man vräker i sig i färsk form men de funkar bra att göra saft, vin eller likör på.

Läs mer om ätbara bär och växter:

Skapa en ätbar skog
Artikeln publicerades i