Annons

Låt en del av din tomt bli en skogsträdgård och ett naturens skafferi.

Skapa en ätbar skog

En trädgård som lagrar kol, gynnar artmångfalden och där du bara behöver skörda… För bra för att vara sant? Nej, men att anlägga en skogsträdgård kräver tid, arbete och kunskap.

Tänk dig ett skogsbryn med bara ätliga eller användbara växter − där hasselbuskar ger skugga åt ramslök och havtorn gödslar marken åt sparris som står längst fram i solen. Skogsträdgården är en perenn, stabil odling som så långt det är möjligt ska efterlikna naturliga ekosystem.

− På sikt är tanken att den ska sköta sig i stort sett själv, så att det enda du behöver göra är att skörda, säger skogsträdgårdsentusiasten Susanne Johansson.

Men för att nå dit krävs noggrann planering av hur olika växter kan trivas ihop. Att lyckas med en fullskalig skogsträdgård tar många år och kräver en del kunskap, men du kan se dig omkring och börja småskaligt.

Timjan i stället för ogräs

Om du har en trädgård, finns där något soligt, oanvänt hörn med fruktträd? För att utnyttja solljuset optimalt ska odlingen ha flera nivåer, som ett naturligt skogsbryn. Framför fruktträden kan du till exempel plantera bärbuskar av olika slag och komplettera med storfruktig hassel i luckorna. Täck sedan gräsmattan med gräsklipp eller annat, gärna under ett par års tid. Så blir du av med grässvålen och gör marken redo för plantering av de nyttoväxter du vill ha. Nu har du tid att fundera på var olika växter får lagom med sol, vindskydd och näring. Tanken är att fleråriga växter ska täcka marken så att ogräset inte får något utrymme.

Om du bor i lägenhet finns också goda möjligheter att föreslå skogsträdgårdar i parker och på gårdar. För kommuner och bostadsrättsföreningar finns stora poänger med odlingar som sköter sig själva och där alla är välkomna att skörda.

Tips på växter som passar i en skogsträdgård: Havtorn (kvävefixerare och mycket nyttig), ramslök, timjan, spansk körvel, libbsticka, trädgårdssyra, jordärtskocka, storfruktig hassel, knölvial (vacker, god och kvävefixerande, kan klättra på jordärtskockan), rabarber, pepparrot, luftlök, kärleksört, lungrot (använd som spenat), vinbär, krusbär, humle, minikiwi, björnbär och vinhallon. Även ettåringar som självsår sig passar in i skogsträdgården, som gurkört och ringblomma.