Rotselleri passar bra att steka i ugn.

Tranchera mera!

En stark krogtrend senaste åren är att helsteka rotfrukter och sedan stolt servera som stek. Kända amerikanska kocken Dan Barber har till exempel gjort succé med sin special­odlade palsternacka.

Men frågan är om inte rotselleri är allra godast. Skrubba en hel oskalad rotselleri (cirka 600 g) riktigt ren. Torka och klappa in med olja och salt. Ungsbaka cirka 1 timme på 175 grader, tills den är riktigt mjuk. Tiden varierar mycket beroende på sellerins ålder. Servera i klyftor med exempelvis timjanmarinerade svarta linser, rönnbärssylt och svampsås.

Gudagod gomasio

Gomasio är ett japanskt sesamsalt med fyllig, lätt bitter smak. Det är suveränt att strö över ungsbakade rotsaker för att balansera sötman. Rosta 2 msk oskalade sesamfrön i torr panna på låg värme tills de doftar och skiftat i färg. Mortla eller mixa fint med ½ tsk havssalt och 2 krm mald torkad ingefära. Låt svalna helt och förvara i tät burk. Sugen på överkurs? Torka rent och fint skal från palsternacka och morot på luftig mörk plats. Mixa de torra skalen fint och blanda i saltet.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook