Annons
Tio lättskötta grödor att odla i vår

Hitta balansen mellan tålighet, smak och skönhet i dina odlingar. Foto: Getty

Tio lättskötta grödor att odla i vår

Du behöver inte ha gröna fingrar för att få fram egna grödor att förgylla köksstunderna med.

Växterna som rekommenderas här är lättodlade. Men vad menas egentligen med det? Tyvärr innebär det inte att plantorna är tåliga som kaktusar, men de är hyfsat lättskötta. Fröna kan bredsås, det vill säga du behöver inte få till rader. De gror snabbt och kräver inte förodling utan kan sås direkt på odlingsplätt eller i krukor utomhus. Många tycker att det är enklare med lågt växande grödor som inte behöver bindas upp. Tänk på: skörden ska ge valuta för tiden och pengarna du investerar. Här gäller det att hitta balansen mellan tålighet, smakrikedom och tjusigt yttre. Många exotiska och spektakulära växter är svårare att odla. Om jorden i trädgården är hopplös och dina kunskaper begränsade kan odling i pallkragar göra det lättare att lyckas.

LÄS MER Odla fossilfritt utan torv

Många örter är oerhört stryktåliga när de väl växt sig robusta. Kraftig timjan eller rosmarin ger skörd år efter år, bäst mår den om du klipper ner den i slutet av säsongen. Alla örter smakar bäst om de skördas före blomning. Men låt gärna några gå i blom för att mätta pollinerande insekter. Dessutom är örtblommor läckra att dekorera maten med. Ytterligare en anledning att satsa på kryddor är att de har ett naturligt försvar. En ohelig allians av mördarsniglar, harar och rådjur sätter ofta stopp för odlingsprojekten. Lyckligtvis skyr djur vanligen kraftiga kryddväxter med mycket smak, många av de aromatiska ämnen som människor uppskattar är nämligen lätt giftiga i stora doser.

Täck för maten

Täckodling är perfekt för miljömedvetna latmaskar. Betrakta bar jord som ett blödande sår och plåstra om genom att täcka den med gräsklipp, krukskärvor och liknande. Tack vare täcket behöver du inte vattna lika ofta ens när solen gassar. Dessutom mår jorden bättre och det blir mindre ogräs att rensa.

Orka torka!

Investera i en tork om du odlar mycket örter. Med snabbare torktid och rätt temperatur skonas både färg och smak hos örterna. Dessutom kan du även torka svamp och frukt.

Indiankrasse

De färgsprakande blommorna duger till mer än prydnad, den skarpa och kryddigt parfymerade smaken är underbar i marinerade linser och grönsallader. Bladen kan strimlas fint och användas i sallader. Rör samman getost och färskost och lägg en klick i varje blomma. Vips har du skapat sommarens vackraste aptitretare. Krassen kan odlas i krukor och balkonglådor, men se till att gallra ordentligt.

Indiankrasse, mer än bara prydnad. Foto: Getty

Rosmarin

Kan klara milda vintrar i södra delarna av landet. En kvist i tomatsåskoket är magiskt.

Salvia

En robust ört som växer till låga seglivade buskar och kan på många håll skördas även på vintern om den vuxit sig kraftig, även om den sällan klarar vintern i norra Sverige. Räkna med att smaken är lite bittrare och plattare vintertid. Toppa svamprätter med salviablad sekundsnabbt stekta i smör eller olivolja på hög värme.

Jordärtskockor

Potatis i all ära, men söta och mustiga jordärtskockor är både roligare och enklare att odla. De kommer tillbaka år efter år och en del sorter blommar överdådigt. Som en extra bonus kan knölarna skördas hela vintern när resten av köksträdgården ligger i vinterdvala. Skrubba skockorna, sväng runt i olja och rosta i ugn i 175 grader tills de är mjuka.

Jordärtskockor kan skördas under hela vintern. Foto: Getty

Timjan

En tålig överlevare som får ljuva ljuslila blommor. Vanlig backtimjan, som är mest robust, passar fint till husmanskost, svamp och rotsaker. Slå till med citrontimjan och apelsintimjan också. Citrontimjan till rostade morötter är ljuvligt. Apelsintimjan ger fina toppnoter till en tomatkompott.

Mynta

Myntan är rysligt promiskuös och korsar sig gärna härs och tvärs. Dessutom har många sorter en tendens att ta över och förvandlas till ogräs. Odla gärna myntan separat och håll efter den strängt. Chokladmynta är bäst till desserter eller att torka till örtte. Den milt parfymerade ingefärsmyntan är ljuvlig till jordgubbar och melonsallad. Vill du ha klassisk myntasmak är det grönmynta eller marockansk mynta som gäller.

Myntan tar gärna över. Foto: Getty

Libbsticka

Det är nästan omöjligt att misslyckas med libbsticka, problemet är snarare att göra av med den. Kolla med grannar och vänner, kanske har de en planta att dela med sig av. Inom ett år eller två har du en manshög buske i trädgården. Lyckligtvis är det en makalöst god och spännande krydda med karaktär av selleri, koriander, citrus och kardemumma. Späda blad har mildare ton. Använd med återhållsamhet, ett par blad räcker till fyra portioner potatissallad eller några deciliter gräddfilssås. Stjälkarna kan skivas tunt och användas i inläggningar, syrningar och buljongkok.

Smörgåskrasse

En strategi är att välja snabbodlade grödor som sås och skördas flera gånger under sommaren. En oväntad vinnare är vanlig smörgåskrasse som kan sås i balkonglåda eller rabatt. Efter ett par veckor skördar du decimeterhög grönska med sting som passar i potatissallad och kalla såser. Eller klipp ner en driva över rostade rödbetor med brynt smör.

Zucchini

Visserligen smakar hemodlat alltid speciellt. Men det är lätt att ge upp när zucchinin i butik kostar några tior per kilo. Så om du ska lägga energi på att odla, välj en lite ovanligare sort. En klockren kombination är basmatiris, grovriven zucchini och lätt rostad mandel.

Ge inte upp med zucchinin, välj en ovanlig sort! Foto: Getty

Tomater

Nu börjar vi komma in på överkursen. Tomater är kräsna och kräver skyddat soligt läge, men då tackar de genom riklig skörd. Många av de mest lättodlade sorterna är rätt slätstrukna, så välj med omsorg. Lågväxande busktomater behöver inte bindas upp och mognar snabbt. De klarar sig till och med i kruka på en solig balkong. Om tomatskörden blir stor är det roligt att syra grovt skurna tomater med lök, chili och koriander. Blandningen behåller sommarsmaken i flera månader. Gröna tomater bör inte ätas i stora mängder. Men att göra en god inläggning av tomater som inte hinner mogna är ofarligt.

Artikeln publicerades i