Ta vara på höstskörden med syrning

Skölj burk och lock med kokande vatten, det gör inläggningen mer hållbar. Foto: Getty

Ta vara på höstskörden med syrning

Det är läge att ta vara på höstskörden! Fyll kyl och skafferi med magiskt skimrande burkar fulla av smaker.

Sursöta inläggningar är riktiga höjdare att placera på bordet och ger variation kulna månader när rotsakerna regerar i köket. För att inte tala om vilken fin present en inläggning kan vara – det är ju liksom kärlek på burk!

Tekniken handlar om att göra livet surt för mikrober. Mjölksyrning eller tillsatser av ättika och vinäger är klassiska metoder för att skapa en ogästvänlig miljö. Socker balanserar inte bara syran smakmässigt utan påverkar även hållbarhet och konsistens. Att använda rena, upphettade ingredienser och att noga skölja burk och lock med kokande vatten ger inläggningen längre liv. Om du vill pickla kokta eller rostade råvaror sätter du på burklocket när innehållet är rykande hett. Låt sen burken svalna upp och ner så minskar risken för mögel på ytan.

Salta ur före syrabadet

Nästan allt går att lägga i sur lag, men allt blir inte lika läckert. Det är bra att veta att gröna grönsaker lätt blir gråaktiga, eftersom syran förändrar klorofyllet. Mjuka grönsaker med mycket vatten blir bäst om de saltas ur före syrabadet. Och hårda rotsaker blir bäst kokta så att fibrerna bryts ner. Ett skojigt knep är att ugnsrosta till exempel morötter och rödbetor i stället för att koka dem, det ger mustigare smak.

Locka fram kökskonstnären i dig när du fulländar inläggningen med kryddor. En bra tumregel är att kraftiga kryddor fungerar bäst. Dill, basilika, gräslök, persilja och späda krukörter smakar mest unket. Lek loss med lagerblad, kummin, dillfrö, chili, senapsfrö, gurkmeja, spiskummin och kraftiga kvistar av dragon, timjan, salvia och rosmarin.  Många av de kryddorna ökar dessutom hållbarheten.

Snabblagad zucchini

Skiva 2 zucchini lövtunt. Lägg i en skål och strö över 2 tsk salt. Koka upp 3 dl vitvinsvinäger, 1 dl råsocker, 2 msk honung, ½ pkt saffran, 1 tsk fänkålsfrö, 1 rosmarinkvist, 2 skivade vitlöksklyftor, skivad chili och lite citronskal. Låt lagen svalna helt. Klappa zucchinin torr med hushållspapper och krama ur lätt. Lägg i en ren glasburk och slå över lagen. Låt stå och dra i minst en timme. Inläggningen håller minst en vecka i kyl, men är godast de första dagarna. Servera till kikärtsbiffar, rostad potatis, oliver och getostkräm.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook
Annons