Annons
Så talar du med barnen om hoten mot miljön

Motstå impulsen att enbart lugna ett barn som uttrycker oro över miljön, djuren och jorden. Bär barnet på en oro, bekräfta den känslan, råder Martina Nordh.

Så talar du med barnen om hoten mot miljön

Plastskräp i delfinernas magar, smältande polarisar, översvämningar världen över. Budskapen är svåra att undkomma. Hur pratar man med barnen om miljöproblem?

Kan jag prata med min treåring om klimatet och om miljöförstöring?

– Javisst! säger Martina Nordh.

Hon är psykolog vid barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm och doktorand vid Karolinska institutet.

– En treåring har redan ett starkt rättvisetänkande. Med ett så litet barn behöver man vara så konkret som möjligt. Man kan säga: ”Vuxna har jättelänge kastat saker och gjort saker så att djuren och naturen inte mår bra och nu börjar det märkas. Nu måste vuxna och barn hjälpas åt så att djuren och naturen ska må bättre.”

En femåring, då?

– Då kan man prata ännu mer om vad man faktiskt kan göra. Man kan gå till återvinningen ihop. Man kan läsa om djur och natur. Femåringar har ofta en väldig omsorg om djur, till exempel. Då kan man fånga upp det intresset.

Motstå impulsen att enbart lugna ett barn som uttrycker oro över miljön, djuren och jorden. Bär barnet på en oro, bekräfta den känslan, råder Martina Nordh.

– Du kan säga: ”Jag hör att du är orolig. Andra är det också. Därför är det så bra att alla kan hjälpa till. Vuxna hjälps åt i hela världen just nu.”

LÄS MER om varför vi inte hör klimatlarmen

En oro kan innehålla en nyfikenhet och ett intresse. Försök att ta reda på vad det intresset är och främja det. Ett intresse kan också ge energi till handling, säger Martina Nordh. Att kunna göra något själv känns ofta bra för den som är orolig.

– Lyssna på barnet! Ställ konkreta frågor. Är det här något ni har pratat om på förskolan? Har du sett eller hört något särskilt? Få fatt på vad som rör sig i barnets huvud.

En sex- eller sjuåring, då? Vilka är dina tips där?

– I den åldern finns många barn som redan är sugna på att påverka. Uppmuntra barnen att göra det som de är intresserade av. De kanske är intresserade av cyklar eller att engagera sig i sitt närområde. Var delaktig och stötta barnen. Ta vara på engagemang som barnen uttrycker, men ta inte över. Du ska vara mer som en cheerleader, en hejaklacks­ledare. Om barnet vill titta på Lilla Aktuellt eller andra barninriktade nyheter, sitt med om det går. En sex-sjuåring kan ta in mycket men också missförstå saker.

Hur rättfram kan jag vara med ett barn i den åldern?

– Barnet kan behöva hjälp med att förstå att klimathotet inte innebär att det händer något akut farligt just i dag. Eller i morgon. Men man bör inte dölja att detta händer över hela jorden och att alla måste hjälpas åt. Att många små steg kan göra det bättre.

LÄS MER: Så får du med barnen ut i naturen

Annons