Annons

I själens mörka natt

Essä Hur släcker man en storbrand när man själv är en av lågorna? Författaren och konstnären Inger Edelfeldt skriver om möjligheten att skapa mening mitt i katastrofen.

När hoppet hindrar oss från att agera

Essä Det positiva tänkandet genomsyrar vår kultur. Men kan hoppet står för sig självt, utan förankring? Är det inte i själva verket hoppet som hindrar oss från att agera ­rationellt? undrar författaren och journalisten Jonathan Jeppsson.

Räddad av fåglarna

Kultur Fågelskådning blev Joe Harkness räddning från depression, missbruk och självmordsförsök. Med boken och bloggen Bird Therapy hjälper han andra att må bättre.

Att apa efter andra – nyckeln till förändring

Essä Vill vi ha förändring räcker det inte att påverka individen med fakta och information. Först och främst är vi gruppvarelser. Antropologen Katarina Graffman skriver om fyra strategier som kan leda till handling.

Så talar du med barnen om hoten mot miljön

Plastskräp i delfinernas magar, smältande polarisar, översvämningar världen över. Budskapen är svåra att undkomma. Hur pratar man med barnen om miljöproblem?

Därför hör vi inte klimatlarmen

Larm om isbjörnar och framtida katastrofer ökar inte vår beredskap att ställa om. Psykologen Per Espen Stoknes anser till och med att det fungerar tvärtom. Förklaringen finns i våra försvarsmekanismer.