Så sätter du smak med frön

Vackert gröna pumpafrön firar triumfer i dina sallader.

Så sätter du smak med frön

Längtar du efter mer mättande rätter och skojigare konsistens? Satsa på frön!

Först när fröna upphettas utvecklas den fina nötiga smaken fullt ut. Rosta på låg medelvärme utan fett i en liten panna eller kastrull tills de skiftar i färg och doftar. Rör om ibland och vaka som en hök så att de inte bränns. Förvara mörkt i en tät burk, de håller stilen i en vecka eller två. Snackssugen? Rosta fröna i olja och pressa ner en vitlöksklyfta på slutet. Avsluta med curry, garam masala eller chilipulver innan du drar pannan av plattan.

Melonkärnor

Ljusa skalade melonkärnor är en nykomling i gänget. Lätta att älska och kanske den bästa trösten för mandelallergiker. Om du rostar dem mycket lätt och låter dem svalna helt kan de mixas eller malas till ersättning för mandelmjöl. Tack vare den milda neutrala smaken passar de i nästan allt: pesto, grönsakspatéer, frukostgröt, kakor och pajer.

Solrosfrö

Ett underskattat budgetfrö! Lite burdust i karaktären och passar därför i mer smakstarka sammanhang. Blanda gärna ner en näve i pastasås, kålsallad, linsbiffar eller i paprikakryddad ungersk böngulasch. Fantastiska i knäck och kola med havssalt!

Pumpafrö

Vackert gröna pumpafrön firar triumfer i dina sallader. En skål vitlöksrostade pumpafrön är suverän när du dukar upp tacos eller serverar chili sin carne. Precis som solroskärnor har de en liten beska och gillar mothugg från andra kaxiga ingredienser.

Linfrö

Linfrö är så mycket mer än en kur för sävlig mage. Lätt rostade får de en underbart fyllig smak. Strö över sallader eller yoghurten. Du kan också blanda dem i kryddiga kakor och bröd.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook