Så pensionssparar du klimatsmart

Genom att placera dina pensionspengar rätt kan du bidra till att minska dina koldioxidavtryck. FOTO: Getty Images

Så pensionssparar du klimatsmart

Att pensionsspara klimatsmart ger större effekt än om du minskar flygandet och slutar äta kött. Om dina pensionspengar placeras i hållbara fonder kan du minska ditt koldioxidavtryck med 2 200 ton koldioxid under en livstid.

– Om hela pensionskapitalet placerades hållbart skulle klimatavtrycket reduceras i en omfattning som motsvarar samtliga klimatpåverkande utsläpp inom Sveriges gränser så som Naturskyddsföreningen definierar dessa, säger Sasja Beslik, chef för hållbara finanser på Nordea.

Han tycker att staten, som via AP-fonderna förvaltar de största pensionskapitalet i Sverige, borde föregå med gott exempel.

– Regeringen säger att Sverige ska vara koldioxidneutralt 2050. Samtidigt placerar samtliga AP-fonder fortfarande i olja och kol. Så borde det inte vara.

Nordeas beräkning visar också att klimatavtrycket skulle minskas med 608 kolkraftverk om hela världens pensionskapital placerades hållbart.

Men du har stor möjlighet att påverka själv.

– I dag finns det helt fossilfria fonder, säger Jakob König, expert på hållbara investeringar på Sveriges konsumenter.

Som pensionssparare har du möjlighet att välja var du ska spara en stor del av din pension. Det gäller premiepensionen (PPM), tjänstepensionen och privat pensionssparande.

Så gör du för att byta till klimatsmarta pensionsfonder:

Logga in på minpension.se. Här ser du hur din pension ser ut, var den är placerad och hur stor den beräknas bli. Byt till hållbara fonder om du inte redan gjort det. 

Här hittar du dem:

Svanen. Det finns 17 stycken Svanenmärkta fonder att välja mellan. De nobbar bland annat företag som utvinner eller förädlar olja, kol, gas och uran och statsobligationer i länder som inte skrivit under Paris-
avtalet. Svanen.se

Hållbarhetsprofilen. Branschens eget sökverktyg där du enkelt kan filtrera fonder för att hitta dem som uppfyller dina krav. Hallbarhetsprofilen.se

Morningstar. Ett analysföretag som har ett betygssystem där fem jordglober är högst. Men bara i jämförelse med andra fonder i samma kategori. Morningstar.se

Climetrics. Ett internationellt sökverktyg för klimatvänliga fonder. climetrics-rating.org

När du hittat klimatsmarta fonder är det dags att byta.

Dina PPM-fonder byter du på minpension.se. Din tjänstepension byter du på collectum.se eller någon annan valplattform. Har du privat pensionssparande loggar du in på pensionsbolaget och ser om det går att byta fond. Om inte – kontakta bolaget.

Ett vanligt råd bland sparekonomer är att välja indexfonder. Men vill du spara klimatsmart ska du se upp med dem.

– Indexfonder har ofta pengarna i mer ohållbara tillgångar. Men branschen har tagit fram några indexnära fonder där man plockat bort en del företag och branscher. På fairfinanceguide.se kan du se vilka det är, säger Jakob König. 

LÄS MER: Så sparar du grönt till barnen

Artikeln publicerades i