Annons
Så blir middagen rivigare
Kvinna river rödbetor med rivjärn.

Plocka fram rivjärnet och använd gamla ingredienser på ett helt nytt sätt. Foto: Getty Images

Så blir middagen rivigare

Ett rivjärn kan användas till så mycket mer än råa morötter. Med oväntad form känns ut­­tjatade råvaror som nya. Om du ska göra större mängder kan du förstås använda en matberedare med en grov rivskiva. Här är tips för hur du använder rivjärnet för att piffa upp vardagsmaten.

Baka hela oskalade rödbetor i ugn 200 grader tills de är mjuka, cirka en timme. Nu är de mjuksega med intensivt söt och djup, lite fruktig smak. Låt svalna. Riv grovt på rivjärn. Blanda gärna med balsamvinäger, smulad fetaost och strimlad bladpersilja.

Grovriv stunsiga råa champinjoner. Blanda med kokta linser och blanda med citronsyrlig senapsdressing. Fullända med lite örter och vitlök. Ät på rostat bröd eller avokado.

Skojigt fluffig potatissallad. Grovriv kall kokt potatis och kokta ägg. Vänd runt försiktigt med vinägrett och finhackade pickles eller smågurkor. Smaksätt gärna med dragon.

Är du trött på att vänta ut den halvhårda mangon i fruktskålen? Skala av skalet med potatisskalare. Grovriv mangon in till kärnan. Det sötsyrliga rivet är supergott i sydostasiatiska rätter. Blanda till exempel med kokt råris, tofu eller kokta mungbönor, hyvlad vitkål, pressad lime, röd curry, vitlök och korianderblad.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook