Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

Annons
Rätt chokladval handlar inte bara om smak

Egen chokladpudding kräver tålamod. Du måste laga den dagen innan den ska ätas. FOTO: Lisa Förare Winbladh

Rätt chokladval handlar inte bara om smak

Tillhör du dem som botar vårtröttheten med choklad? Lisa Förare Winbladh har goda och mindre goda nyheter.

Släng inte choklad som ser lite trist ut i onödan. Om chokladen fått en gråaktig yta eller torr konsistens kan det bero på tillverkningsfel, men också på att den förvarats för fuktigt eller för varmt. Lyckligtvis går den fortfarande utmärkt att använda till chokladmousse eller kakor. Upplöst i het mjölk blir den en extra lyxig varm choklad på vårutflykten.

Och glöm inte bort att kakao och mörk choklad kan krydda salta favoriter med smaker från Mexiko. En halv tesked eller ett par rutor i din vegetariska chili sin carne eller svarta bön­soppa ger djup och must i färg och smak. Om du kryddar med lite anis och kanel är succén ett faktum.

För dig som älskar Nutella finns numera också flera ekologiska alternativ, utan palmolja och med mer av de dyrbara godsakerna hasselnötter och choklad.

Men god choklad är inte alltid god. Vetskapen om att kakao ofta produceras under svåra förhållanden och att mycket choklad innehåller palmolja gör det viktigt att välja rätt. Det kan tyckas ha blivit lättare när allt mer choklad är märkt med Fairtrade, Krav eller EU:s miljömärkning. De stora butikskedjorna har till och med ekologisk choklad av egna varumärken. Men Fairtrade är inte alltid samma sak som ekologiskt, även om organisationen ställer en hel del miljökrav. Ungefär en tredjedel av svenska Fairtrade-produkter saknar annan miljömärkning, som Krav.

LÄS MER om märkning av choklad

Chokladpudding

Klassisk dessert. Foto: Lisa Förare Winbladh

En fånigt god, klassisk dessert som passar bra efter en lite lättare grönsaksmåltid. Men den måste lagas dagen innan den ska ätas. Välj ekologiskt så långt det går. Vispa samman 6 dl fet mjölk, ¾ dl majsstärkelse, 1 dl muscovadosocker, 1 tsk vaniljsocker/essens, ½ tsk nystött kardemumma och 1 dl kakao i en liten kastrull. Koka upp under omrörning tills krämen tjocknat ordentligt. Slå upp i fina små glasskålar eller koppar. Täck över och låt stå i kyl över natten. Lägg ½ dl russin att dra i ½ dl mörk rom över natten. Toppa chokladpuddingen med värmda romrussin och lite lösvispad grädde. Barnen får förstås russin utan rom.

Läs mer om mat

Budord för bra julbord
Piffa maten med plommon
Vårstäda i frysen
Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook