Puttra pastan perfekt

Vardagsvanorna är de viktigaste. Byt ut pastan med köttfärssås, korv eller köttbullar mot en vegovariant med din godaste gröna sås. Vi bjuder på enkla knep för hur du maxar din pasta.

Pastamiddagar blir lätt obalanserade eftersom det är svårt att få in tillräckligt med grönsaker i såsen. Börja därför matlagningen med att planera ett grönsakstillbehör, annars är risken stor att orken tryter på upploppet. Hiva i ett par deciliter broccolibitar eller frysta ärtor i pastakoket. Eller komplettera med en stor fruktsallad till efterrätt.

Visste du att du utan problem kan halvera mängden pastavatten? Hemligheten är att röra om ett par gånger under kokningen så att pastan inte klibbar ihop. Att minska vattenmängden har flera fördelar. Dels snabbas matlagningen på och det går åt en aning mindre energi, dels skapar du en alldeles ny ingrediens: simmigt kokspad. Pastavatten får nämligen rik smak av nedbruten stärkelse och ger soppor extra must. Kom bara ihåg att buljongen nu blir olämplig för dem som inte tål gluten. Nykokt pasta ska varken sköljas eller oljas in, ytan ska vara lite torr och klistrig så att mycket sås kan absorberas. Olivolja i kokvattnet är helt onödigt.

Att koka pastan al dente, det vill säga med ordentligt tuggmotstånd, är extra viktigt när du lagar vegopasta. Tänk på att pastan fortsätter mjukna en aning när du blandar med såsen.

Om du låter ett lagerblad slinka ner i koket blir både pastan och kokspadet extra gott. Den diskreta kryddigheten framhäver vetesmaken på ett bra sätt – och dessutom fylls köket av ljuvliga aromer.

Knepet för perfekt pasta är att blanda den med såsen över värme – antingen i såskastrullen eller i pastakastrullen. Smaken blir mycket mer intensiv än om du blandar pasta och sås på tallriken. En skvätt av det heta kokvattnet är förstås perfekt att lätta upp pastan med när den svängts runt med såsen. Nyriven parmesan och färska örter kan du däremot servera vid bordet.

Ps. Tveka aldrig att spurta på upploppet genom att använda en färdig pastasås. Lägg energin på att krydda med kärlek och fantasi.

Artikeln publicerades i