Annons
Märkning av choklad: Hur gott gör det goda?

Rättvis, ekologisk eller både och? Foto: Getty

Märkning av choklad: Hur gott gör det goda?

Det blir allt vanligare med olika märkningar på chokladkakor. Men vad betyder de? Och hur kan man veta om godsakerna gör gott?

Skribent Lars Soold

Kakao produceras i stor utsträckning av mycket fattiga bönder i västra Afrika där omkring två miljoner barn utför hårt arbete bland träden. Choklad innehåller också ofta palmolja, som ger svåra konsekvenser för djur och miljö.

Chokladproducenterna märker därför sina produkter med miljö- och hållbarhetssymboler. Världsnaturfonden tycker det är viktigt med certifieringar och ser helst choklad märkt med både KRAV och världens mest utbredda märkning, Fairtrade. Det skulle ge både långtgående miljökrav för ingredienserna och oberoende kontroller av inkomster och arbetsvillkor. Men ingen choklad i butikerna Sveriges Natur besökt hade denna dubbla märkning.

– Det är svårt att hitta. Jag brukar uppmana konsumenter att fråga efter märkningarna, så hjälps vi åt att skapa efterfrågan för den, säger Anna Richert, expert på hållbara livsmedel hos Världsnaturfonden.

På en del av produkterna i chokladhyllorna finns märkningen Fairtrade, som är den starkaste märkningen för socialt ochekonomiskt hållbar odling. Bland märkningarna finns också Rainforest Alliance:s miljömärkning, som bland annat kontrollerar hållbar produktion av palmolja, och märkningen UTZ, som certifierar hållbara odlingsmetoder.

Tanken med dessa certifieringar är att genom stickprov av oberoende kontroller hållbarheten på kakaofälten. Det är dock viktigt att ha i minnet att långt ifrån all kakaoodling kontrolleras. Men i affärernas hyllor finns även andra märkningssymboler som är chokladproducenternas egna. De senaste åren är trenden att chokladjättarna lämnar de oberoende märkningarna och i stället kör sina egna hållbarhetsprojekt.

Producenternas egna märkningar

Men i affärernas hyllor finns även andra märkningssymboler, chokladproducenternas egna, som blivit fler de senaste åren.

– Företagens egna märkningar är mer osäkra eftersom det inte är en oberoende part som kontrollerar att reglerna följs. Det skulle behövas jämförelser mellan företagens kriterier och de oberoende märkningarna, säger Anna Richert.

Hon säger att det framöver blir allt viktigare att spåra produktionen av odlingar, för att säkerställa att inte skog fortsätter att skövlas för att odla kakaobönor.

Osäker märkning

Detta gör att en mycket stor del av chokladen på de svenska hyllorna har en mer osäker märkning. Marabou, som tidigare var anslutna till ”Fairtrade- märkningen”, har liksom alla bolag inom ägaren Mondelez:s koncern, lämnat Fairtrade och gått över till den egna märkningen ”Cocoa Life”. Enligt det internationella livsmedelsfacket står Mondelez för en mycket hård personalpolitik för livsmedelsarbetare runt om i världen. Ännu finns inga studier gjorda på hur hållbart ”Cocoa Life”-konceptet är.

Andra exempel på företagsmärkning är Fazers ”For better cocoa”, Lindtz ”Cocoa Farming Program” och Nestlés ”Cocoa Plan”, där företagen samarbetar med oberoende märkningar.

Om man som konsument känner sig osäker om marknadsföringen är korrekt så uppmanar Konsumentverkets att skicka in en anmälan. Enligt lag ska all marknadsföring vara tydlig och hålla vad den lovar.