Ger prylen nytt liv
Funkar inte grejen? Med hjälp av en gammal tandborste kan du lösa många problem. Hobbyfixaren som lagat hundratals trasiga prylar kan knepen och vet var farorna finns.
Planerat eller inbyggt åldrande är tillverkningsindustrins trick för att hålla försäljningen uppe. Kunderna tvingas köpa nytt.
Fenomenet gäller allt från mobiler och skrivare till lampor och kläder, men även stabilare saker går sönder ibland. Och för den som vill leva hållbart och miljömedvetet är det alltid frustrerande att slänga grejer som borde funka.
Erik Fröderberg är kocken som brinner för att gjuta nytt liv i prylarna. På sin fritid sitter han i hobbyverkstaden i källaren och mekar med grejor som grannar och andra hjälpsökande lämnar in.
Över 170 fixade prylar
Han gör det gratis, går i gång på felsökande och gillar att låta hjärna och händer samarbeta.
– Det är min hobby. Sen gillar jag känslan av att hjälpa andra. Miljötänket är förstås också viktigt. Det sitter liksom i ryggmärgen, säger han.
Varje sak han lagar blir efteråt ett streck på en tavla i verkstaden. Hittills har det blivit mer än 170 fixade prylar.
Det är kaffebryggare, klockor, elgräsklippare, ljusstakar, en elsparkcykel och en pedalhink. En kväll fixas en ET-figur, nästa ett gökur och därefter ännu en fjärrkontroll.
– Det är en härlig blandning, det gillar jag. Fast merparten av det jag lagar är trasiga dammsugare, säger Erik Fröderberg.
Säkerheten kommer först
Det viktigaste att tänka på för en hobbyfixare är säkerheten, understryker han. Det mesta går på el, och elektricitet måste man ha respekt för och kunskap om.
Kontakten ska dras ut innan reparation påbörjas, och andra risker måste man också vara medveten om. Han var själv nära en olycka när han pillade i ett batteri till en elsparkcykel och det exploderade.
– Litiumbatterier är inte att leka med. Om de kortsluts eldar de ner hus. Så håll dig till grejer som går på svagström, vanliga batterier alltså, och undvik de större batterier som finns i exempelvis elcyklar och elsparkcyklar.
Förläng livet på dammsugaren med ny kontakt
En dammsugare som slutat fungera kan de flesta fixa. Problemet är oftast glapp i stickkontakten, längst ut i sladden, som vridits och vänts så att ett brott uppstått.
Köp ny stickkontakt, klipp av sladden, skala kabeln, skruva fast trådändarna och dammsugaren är som ny igen.
– Jag kan knappt föreställa mig hur många dammsugare som slängs varje år bara för att kontakten är glapp. Är man osäker på hur man ska göra så finns det instruktionsfilmer på Youtube.
Smuts förstör många prylar
Glapp och problem i strömförsörjningen är återkommande fel i sakerna Erik Fröderberg lagar. Fast den kanske vanligaste felkällan är smuts.
Damm, fett, kalk, hårstrån och korrosion, som uppstår när syre reagerar med metall, gör att delar i mekaniken kärvar eller att strömmen inte leds som den ska. Hans vanligaste reparation är alltså invändig rengöring.
– Min bästa kompis är tryckluften. Den blåser ut damm och smuts, rengör och lösgör. Den har lagat fler grejer än någon skruvmejsel jag äger.
Hobbyfixarens näst bästa kompis är gamla tandborstar i kombination med isopropanol, en lättflyktig vätska som effektivt rengör kretskort och annat i elektroniska prylar.
– Den tar bort fett och korrosion som stör strömförsörjningen.
Så jobba elsäkert, felsök metodiskt och rengör noggrant. Då kan många grejor bli användbara igen.
– Det handlar om att komma över en tröskel, hitta självförtroendet och tänka efter. Sannolikt finns chansen att grejen har ett liv till. Ska vi inte utforska den möjligheten innan vi avfärdar den?