Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

Gå i fred på uråldrig väg

Det finns gott om rastplatser längs leden.

Gå i fred på uråldrig väg

Upplev urskog längs den norra delen av Pilgrimsleden i Dalsland. Du får tio mil för dig själv över berg, förbi sjöar, över ängar och genom tät granskog.

På Pilgrimsleden kan du få den där känslan av att vara helt ensam i naturen. Ingen bebyggelse stora delar av leden. Inga byggnader vid sjöarna. Dessutom mycket vacker natur.

Du stretar uppför en backe mellan träden och når berghällarna på Skalåsknattens topp, som sedan stupar ner i skogen. Du tar den lilla trappan upp mot bergsplatån ovanför sjön Djup och vandrar över klipphällarna, högt över sjön, med milsvid utsikt, kommer ner i en tunnel av lövträd och ut på en sluttning med ett fält.

Vindskydd, hotell och vandrarhem

Längs den norra delen av Pilgrimsleden finns flera lägerplatser med eldstad och vindskydd för övernattning. Det gör att leden passar för såväl endags- som flerdagsturer. Det finns också möjlighet att bo på hotell eller vandrarhem på vissa platser utmed vandringen, till exempel det gamla spannmålslagret Upperud 9:9, som numera inrymmer modernt designade hotellrum, eller Edsleskogs värdhus, vackert beläget vid sjön Edslan.

Längst i norr, i Edsleskog, kan du ansluta till Storspåret, som visserligen inte är lika väl markerat i terrängen. Genom att följa Storspåret 20 kilometer hamnar du till slut i Åmål, varifrån det går att åka kollektivt tillbaka till Mellerud eller Vänersborg.

Med jämna mellanrum träffar du på lämningar från forna tider längs leden; den gamla skvaltkvarnen vid Södra kvarnetjärnet, stenmurarna i Högelund, ödetorpet utanför Värnebo.

Vid vindskyddet vid Flat hänger en yxa och en såg. Bredvid står en spade.

Bortom de stora turistvägarna

Du plockar kantareller direkt från stigen vid Hålevattnet, stannar till längs vägen i Stigsberget och äter vildhallon och plockar blåbär i backarna upp mot Skalåsknatten. Badar i Livarebosjön, Flat och Tansjön. Dricker vattnet direkt från sjön medan du simmar ut mot en klipphäll. Pilgrimsleden i Dalsland är en vandring genom svensk landsbygd och vildmark, i ett landskap som ligger bortom de stora turistvägarna.

Packa lätt, ta många raster, låt naturen sjunka in.

Tåg till Mellerud från Stockholm Södra med SJ/Västtrafik tar som snabbast drygt fem timmar, ett byte. Från Umeå tar resan minst 13 timmar. Från Malmö är restiden 5 timmar.

Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook