Små frön med stor betydelse
Ett av FN:s viktigaste globala mål är att utrota den globala hungern. För att lyckas krävs en nyckelspelare så liten att den ofta glöms bort – fröet.
Nästan allt vi äter börjar som ett frö. I generation efter generation har fröerna ansvarat för att mätta världens befolkning. Just nu är uppgiften kanske större än någonsin.
Ett av FN:s viktigaste mål är att bekämpa svält och undernäring. Till år 2030 är det tänkt att den globala hungern ska vara utrotad, men utvecklingen går åt fel håll. De senaste fem åren har hungern i stället ökat, visar siffror från FN:s livsmedels-program, WFP. Förklaringen? Väpnade konflikter, klimatförändringar och minskad biologisk mångfald.
Faktum är att det blir allt svårare att odla mat i takt med klimatförändringarna. Extrem torka, skyfall och havsnivåhöjningar är bara några av problemen. Matproducenter har aldrig stått inför en så stor utmaning.
I Kenya utvecklas en torkresistent majssort. I Nepal utvecklas nya och smartare rissorter. I Nederländerna doppar forskare fröer i olika substanser för att få dem att gro snabbare, stå emot skadedjur eller gro i extrema temperaturer. Hoppet att mätta världens befolkning står återigen till mångfalden hos världens alla fröer.
Sprider kunskap
Umeåfotografen Erik Abel förfäras ofta över att så många verkar se naturen och samhället vi lever i som två parallella världar.
– Egentligen är vi ju ingenting utan naturen. All vår mat kommer därifrån, säger han.
Tillsammans med författaren Anna Liljemalm har han gjort en bok om fröer och matsäkerhet. Under arbetet träffade de många människor som är helt beroende av odlingsmarken.
– Eveline Awour i västra Kenya gjorde starkt intryck på mig. När majsskörden blev misslyckad fick hon inte ihop tillräckligt med mat till sina barn. Som tur var kunde hon få hjälp av några grannar, men det var fortfarande så lite att hon inte hade råd att låta barnen gå i skolan.
Orsaken var torka och uteblivet regn. Precis som många andra självhushållande bönder i Östafrika påverkas Eveline Awours vardag redan av klimatförändringarna.
– Genom mitt arbete hoppas jag kunna få fler att inse att även vi i Sverige är helt beroende av naturen. Utan den överlever vi inte.
Utrustning: Systemkameror från Nikon. Makroobjektiv till detaljbilderna på fröer, och brännvidder på mellan 24 mm och 85 mm till övriga bilder.
Se fler bildreportage:
Fågelparadiset på strandängarnaGräshoppor och vårtbitare stämmer upp
I lodjurets spår