Mingelparty fixar pollineringen

Mingelparty fixar pollineringen

Nu har det stora mingelpartyt börjat för alla som lever av ­blommornas förfriskningar – nektar och pollen. Många av gästerna gör livsavgörande gentjänster åt blommorna, och det gäller inte bara bin och humlor.

Myriader av surrande, kravlande, fladdrande varelser hjälper blommorna att få ihop sitt kärleksliv, pollineringen. Bin och humlor är experter, med sina lurviga kroppar där pollenkorn kan fastna och föras vidare till nästa blomma, men andra ­insekter spelar också viktiga roller.

Några som förtjänar mer uppmärksamhet är blomflugorna, som vi kanske tar för bin eller getingar när de flimrar förbi men som bara har två vingar i stället för fyra. De är ofta ganska håriga och kan få med sig mycket pollen från blomma till blomma.

De flesta vuxna ­fjärilar lever bara på nektar, men pollenkorn kan ändå fastna på deras kroppar och sugsnablar. Vissa ljusa doftande blommor som nattviol är helt beroende av fjärilar som hittar dit i mörkret.

En dagfjäril som hittar goda droppar i exempelvis en prästkrage kommer att försöka hitta fler. Den förstår att det är just nu som prästkragarna bjuder på kalas. Och så snillrikt är det uträknat, för då får pollenkornen större chans att hamna i en annan prästkrage.

Här kan man säga att ju fler små kockar, och gäster, desto bättre soppa.

LÄS VÅRT REPORTAGE om om humlor och pollinering

Fjärilen påfågelöga övervintrar som vuxen i olika skrymslen och ser ganska sliten ut när den kommer fram om våren. När ängsvädden blommar i juli flyger sommarens andra generation påfågelögon på nya glänsande vingar.
Flyttblomflugan äter pollen som är lättåtkomlig på ängsväddens utstående ståndarknappar. Alla blomflugor är håriga och i deras päls kan pollenkorn fastna och spridas vidare. Flyttblomflugan har fått sitt namn av att honorna flyger ända från Central- och Sydeuropa till Norden i början av juni. Då har de parat sig och vill ge sina larver en bra start, som de får här när bladlössen nyss har kläckts. Larverna blir till blomflugor som sedan flyttar tillbaka söderut om sensommaren.
Brunfläckig pärlemorfjäril är som de flesta dagfjärilar inte så petig med vilka blommor den besöker, bara det finns nektar att dricka. Däremot lever dess larver helst av kärrviolens blad.
Flugbaggar är rovdjur men äter även en del pollen och nektar. De kan bidra till pollinering, det har bland annat pollineringsforskaren Anders Nilsson sett i sina studier av orkidén tvåblad.
Större dagsvärmare suger nektar med sin långa sugsnabel utan att nudda resten av blomman, i det här fallet en odlad zinnia. Men fjärilen kan ändå bidra till pollinering när några pollenkorn fastnar på snabeln. Arten klarar inte de nordiska vintrarna utan kommer inflygande från södra Europa.
Humlebaggen kan sitta i samma blomma under flera dagar och äta pollen. Den är alltså ingen snabb pollinerare, men när den väl fortsätter vidare kan den ha med sig många korn på sin håriga kropp.
Tryfjärilen gillar björnbärsblommor men lägger sina ägg på kaprifol eller skogstry. Den är numera starkt hotad eftersom kaprifol anses störa unga lövträdsplantor och bekämpas i Centraleuropas skogsbruk.
Dödskalleflugan har fått sitt namn av mönstret på ryggen, men liksom många blomflugor ger den liv åt nya blommor. Arten besöker många sorters blommor men gärna flockblommiga som hundkex. Här ligger nektarn som på en tallrik, lätt åtkomlig även för den utan lång tunga eller sugsnabel.

Tävlar i insekter och bodybuilding

Björn Albinson. Foto: Johan Gunséus

Björn Albinson gillar allt som flyger och tycker om att räkna. 2001 slog han rekord i antal sedda fågel­arter på ett år, med 335 stycken. Han lär vara ensam om ­kombinationen rekord i antal fåglar och att ha blivit nordisk ­mästare och tvåa på VM i classic bodybuilding.

− Jag ser mig inte som någon tävlingsmänniska, men det finns väl något där ändå, säger han.

För några år sedan gav han sig in i insektsvärlden.

− Som fågelfotograf behöver man ju något att göra mitt på dagen, så jag gav mig den på att lära mig fjärilarna.

Numera har han sett 108 av Sveriges 124 dagfjärilar, och har fortsatt med andra insekter som till exempel trollsländor och bärfisar. För att få bra insektsbilder rör han sig mycket i väg­kanter och på slåtterängar.

− Det blir tydligt när man börjar fotografera insekter att vi har väldigt lite kvar av de blommande markerna som många insekter ­behöver.

Utrustning: ”Efter 40 år med Canon gick jag över till Sony i höstas för att få ner vikten på utrustningen utan att dra ner på kvaliteten. Jag har en A9II och A7RIV, ett 90 mm macro, en vidvinkelzoom 24-105 och en telezoom 70-200 samt en telezoom för fåglar, 200-600 och en 1.4x extender.”

Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram