Annons
Kolet – en fråga om liv och död

Kolet – en fråga om liv och död

Ökad efterfrågan från Kina och inhemska subventioner av kolbriketter har lett till en gruvboom i Mongoliet. Kolet värmer huvudstaden Ulan Bator när kylan går ned långt under nollstrecket på vintern.

Invånarna i Mongoliets huvudstad Ulan Bator bor i en av jordklotets kallaste och bistraste städer vintertid. För hundratusentals huvudstadsbor är kaminen den primära värmekällan, i hjärtat av den enrummiga jurtan (tält av filt). Precis som för nomaderna på stäppen, i Gobiöknen och för Djingis khans horder för 800 år sedan.

Varje skorsten ger ifrån sig fossila utsläpp som förenas i tjocka smogtäcken som hovrar över Ulan Bator. Luftföroreningar är ett akut problem och varje vinter fylls barnsjukhusen till bristningsgränsen. Föräldrar vet varför barnen är sjuka, men de är instängda under en förgiftande slöja. Få förskolor, lärosäten eller bostäder ståtar med luftfilter eller fossilfria värmekällor.

Sedan några år satsar Mongoliet stort på ett subventionerat kolbrikettsystem för att minska andelen giftiga PM2,5-partiklar (med diameter upp till 2,5 mikrometer) i huvudstadsluften. En satsning som gett en boom där brytning efter ”sotguld” ökar med växande efterfrågan i grannlandet Kina. Mongoliets ekonomiska tillväxt och hälsoproblem knyts till samma källa. Kylan kan slå till när som helst.

Att hålla igång elden är en fråga om liv eller död.

Läs mer: Svenska pensionsfonder finansierar kolkraft

Förbudet mot råkol har förbättrat Mongoliets ekologiska och finansiella klimat – men har också ändrat livet i Nalaich, en stad djupt förknippad med kolproduktion. Många invånare utvinner kol, i olagliga små gruvor, som säljs till Ulan Bators kvarvarande värmeanläggningar, som eldas med råkol eller på svarta marknaden.
Kolbriketter, är ett substitut och bidrar till att luftföroreningarna har minskat. Briketterna tillverkas av kolpulver och kokskol från södra Gobiregionen, produceras i en ny fabrik i Ulan Bator och säljs på stationer i huvudstaden.
I december 2018 förbjöd regeringen användning av obearbetat råkol för matlagning och uppvärmning i hemmen, ett direktiv som har införts i sex av Ulan Bators nio distrikt. Förbudet skulle träda i kraft under 2021.
Ett äldre par köper kolbriketter på en station. Med ett speciellt ransoneringskort får de köpa en säck för cirka tio kronor.
En orsak till luftföroreningarna är att befolkningen växer. 2001 var Ulan Bators totala befolkning 630 000 och den har nu vuxit till 1,6 miljoner. Cirka var fjärde invånare bor i ”jurta-distrikt” i utkanterna av staden där de flesta använder kaminer fyllda med kol för uppvärmning.
Gruvarbetare i en illegal gruva i Nalaich. Farligt och tungt arbete, dålig ventilation och stor rasrisk.
Vid en förskola ligger ett värmeverk som eldar med kol. Vid de få tillfällen barnen leker ute på vintern använder de munskydd.
En gruvarbetare väntar på att ett lass med kol ska komma upp i en gruvöppning vid en illegal gruva i staden Nalaich.
En grupp barn vilar på ett dagis i Ulan Bator. Skolan har installerat luftfilter och håller alla fönster stängda under vinterhalvåret.
Mor och dotter i sjukhuset Songinochairchan i Ulan Bator. Under vintermånaderna kommer många små barn in med andningssvårigheter.

Respekt för människan

Fredrik Lerneryd. Foto: Emil Seldén

Fotografen Fredrik Lerneryd bor i Nairobi där han växlar mellan egna projekt och uppdrag för internationella medier. Han utmanar stereotypa föreställningar, även de egna, när han genom linsen dokumenterar människorna och deras sociala sammanhang. Ökad respekt är en ledstjärna. Ökad respekt för människorna och den tillvaro som skildras i bildform.

– Jag söker berättelser som inte är så uppenbara, och som kräver lite tid och ansträngning. Jag vill utmana klichéer men också förmedla känslan för vad individen ser som en del av den egna identiteten.

En fin utmärkelse vann Fredrik Lerneryd i den prestigefulla fototävlingen Sony World Photography Awards då serien ”Slumballet” 2018 utsågs till bästa bidrag i kategorin ”samtida frågor”. Den handlar om pojkar och flickor som lär sig dansa balett i Nairobis slum.

Vad gjorde starkast intryck på dig i Mongoliet?

– Luften i Ulan Bator var otroligt dålig, man kändes mogen i lungorna. Samtidigt har man förståelse för att folk fyller sina kaminer med kol för att utstå den bitande kylan. Man insåg vidden av problemet när vi besökte ett sjukhus, fullt med oroliga föräldrar med barn som hade andningssvårigheter.

Utrustning: Sony a7RIII. Brännvidder: fasta objektiv 28, 35, 55, 85 mm

Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram