Annons

De släppte ut mest koldioxid 2024

Svensk industris utsläpp fortsatte att minska under 2024, inte så mycket på grund av aktiva åtgärder utan på grund av lågkonjunktur och minskad produktion. Samtidigt fortsatte utsläppen från el- och värmeproduktion att öka.

Klimatbistånd gick till konsulter och chefslöner

När biståndsmyndigheterna Sida och USAid satsade bistånd på innovativa klimatlösningar lades en stor andel av pengarna på konsulter och chefslöner i stället för på småföretagare i fält. ”Sida har gjort bedömningen att fördelningen av stödet är befogad”, skriver myndigheten till Sveriges Natur.

Bäst kaffe i egen mugg

En pappersmugg som slängs i naturen kan göra lika stor skada som en plastmugg. För att minska miljöpåverkan rekommenderas egen mugg.

Drömmen om mer plaståtervinning

Under hösten tas en ny utbyggd anläggning för sortering och återvinning av plastförpackningar i bruk i Motala. När Site zero är klar kommer den vara störst i världen, men redan nu står det klart att det inte räcker. Svenskarna är för dåliga på att sortera och fossilindustrin vill ha mer plast.

Munskydd sprider mikroplast i naturen

Tre miljoner i minuten. Så mycket skyddsutrustning används i världen just nu under pandemin. Och en rapport visar att mycket av det hamnar ute i naturen, där det är en fara både för vårt vatten och våra djur.

Bisfenol A på barntänder

Hur ska man resonera när tandläkaren vill göra en beläggning med bisfenol A på barnens tänder? Trots att det är ett ökänt hormonstörande ämne är det bara förbjudet i några få produkter.

Stopp för bly i plast i EU

EU-parlamentet bestämde i går onsdag med stor majoritet att det inte får finnas något bly i PVC. Kommissionen ville ge tillstånd för återvunnen plast att innehålla upp till två procent bly, men måste nu dra tillbaka sitt förslag. Kommissionen hävdade att det i vissa fall är mer miljövänligt att återvinna plast med bly i än att tillverka ny, men parlamentet håller inte med.

EU-strid om bly i återvunnen plast

Kommissionen vill tillåta bly i återvunnen plast, men får mothugg av EU:s miljö- och hälsoutskott. EU-parlamentet har möjlighet att rösta ned förslaget vid nästa plenarsammanträde.

Annons