Miljökonst i Helsingfors

Bara en båtresa bort finns en spännande konstvärld att utforska i sommar. Sveriges Natur har spanat in utställningar i Helsingfors med miljö och natur i fokus.

Gifterna efter utsläppet kan bli kvar i årtionden

– Gifthalterna i musslor har gått ned kraftigt, men i flera sediment ökar halterna. Ofta är det cancerframkallande tyngre ämnen som kan finnas kvar i årtionden.

Det säger Maria Granberg, forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet. Hon har just fått testresultat från nya prover, tagna ett år efter oljeutsläppet i Blekinge, och börjat analysera dem.

Bottentrålningens brutala framfart

Film I sin nya film Ocean skildrar den 99-åriga biologen och dokumentärfilmaren David Attenborough det storskaliga fiskets katastrofala effekt på våra hav. Men han bjuder också på hopp i form av lösningar som skydd av hav.

Så ska tång bli framtidens mat

Utefter Bohusläns kust skördas tång och sjöpung i jakt på hållbara alternativ. Nu hoppas såväl företagare som forskare på att få se mer av havets okända mat på tallriken.

Fältbiolog prisas för Östersjöengagemang

Som barn städade Regan McEnroe stränder i New York och i Sverige fick hon upp ögonen för Östersjöns miljö. Nu har hon tilldelats Östersjöfondens ungdomspris för sitt engagemang och arbete att påverka fiskeripolitiken.

Stort stöd för ökat skydd av haven i Sverige

I princip alla svenskar vill öka skyddet av våra hav och stoppa överfisket, enligt en ny  opinionsundersökning om skydd av havet och fiskereglering i EU. Åtta av tio svenskar anser att politikerna bör prioritera biologisk mångfald i haven mer.

Miljöpartiet: regeringen ljög på pressträff om hav

Efter att regeringen presenterat sin proposition för en levande havsmiljö har kritiken inte låtit vänta på sig. Ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, Emma Nohrén (MP) går så långt som att kalla det för ”skamlöst medialt spinn”.

Kampen för att rädda tumlaren

Ny teknik gör det lättare att förstå och skydda den hemlighetsfulla tumlaren, den enda valen i svenska vatten. Men det är bråttom. I Östersjön balanserar den på utrotningsgränsen och ny forskning visar på snabba nedgångar även längs västkusten.