Annons

På pass för paddor

Lidingö är en av många platser där grodor och paddor får hjälp att undvika trafik på vägen till lekplatserna. Som grodväktare kan du också bidra till bättre koll på bestånden.

Åkergrodornas blå skepnad

Tänk dig att ha legat nergrävd, iskall och nästintill död hela långa vintern. Och sedan känna hur solen börjar värma… Känslan blir så stark att åkergrodorna blir blå.

Miljögifters effekter på grodor går i arv

Skadliga effekter som uppstår hos grodor som exponeras för miljögifter går i arv till deras barn och barnbarn. Det visar en ny studie vid Uppsala universitet och Stockholm universitet, där forskare har undersökt hur det hormonstörande bekämpningsmedlet linuron påverkar grodor i flera generationer.

Bestånd av vilda djur minskar kraftigt

På drygt 40 år har människans påverkan minskat bestånden av vilda ryggradsdjur med 60 procent. Den dramatiska slutsatsen drar WWF:s internationella forskningsrapport Living Planet Report 2018. En ny Sifo-undersökning visar att svenskar underskattar hoten mot biologisk mångfald, trots att forskarna varnat i decennier.

Nu finns det hopp för grodorna

Många av Sveriges groddjursarter har varit hotade under en lång tid. Vissa arter har till och med varit akut hotade. Men äntligen börjar det ljusna. Idag görs det stora satsningar för att säkerställa groddjurens fortlevnad runt om i landet. Storstadsregionernas groddjur är särskilt utsatta.

Grodmysteriet på skäret

Gölgrodor Vad gör de värmeälskande gölgrodorna egentligen i Nordupplands svala skärgård? Vi letar efter en hotad och lite mystisk art på vackra fyrön Örskär och hamnar mitt i en intensiv kärlekskonsert.