Annons

De vill att tallskogen blir naturreservat

Strömstadskretsen hittade 111 naturvårdsarter, 38 av dem rödlistade, på Löveråsfjället. Den stora gammelskogen på berget är ett av sex områden som kretsen nu föreslår som naturreservat.

Domstolen river upp tidigare dispenser till avverkning

Mark- och miljööverdomstolen avslår flera markägares ansökningar om dispens att få avverka skogsområden där den fridlysta arten knärot växer. I och med beslutet vinner den lokala Naturskyddsföreningen och skogsgruppen i Stjärnsund en lång rättslig kamp.

Forskare mäter skogens andning

Miljörörelsen hyllar ofta gammelskogar som klimathjältar medan skogsbruket hellre för fram att det är växande unga skogar som suger upp koldioxid. Sveriges Natur har följt med när forskare kartlägger gamla skogars utandning, vilken i sin tur kan visa skogarnas kolbudget.

Omstridd gruva utmanar grön omställning

Superren liten mineralfyndighet som ger fart åt klimatarbetet? Eller stort smutsigt dagbrott som slår ut höga naturvärden och traditionell renskötsel, för en osäker miljövinst? Striden om grafitgruvan i Vittangi ställer begreppet grön omställning på sin spets.

Skillnad på skog och skog

Grafik Skogsdebatten är hetare än någonsin, men den hårda striden handlar egentligen om en mindre del av Sveriges skogar – de äldsta.

Lappugglan – på sniskan i skogen

Sneda träd är typiska ingredienser i en gammelskog, men de flesta av oss har nog aldrig funderat över hur viktiga de är. För en lappuggleunge som ska lära sig flyga är de skillnaden på liv och död. I dagens brukade skogslandskap har det blivit svårare att flygträna.

Hotad framtid för gammelskogens dyrgrip

Goliatmusseronen är Japans nationalsvamp och en av världens dyraste svampar. Den berättar om svenska skogars historia och visar på värdet av skog som aldrig varit kalavverkad.

Annons