Kampen för klimatet fortsätter efter EU-valet

Ledare Sveriges Naturs chefredaktör spår en tuff mandatperiod för miljö- och klimatpolitik i Europaparlamentet 2024-2029. Han flaggar även för att tidningen byter papper för klimatets skull.

Så ser partiernas miljöambitioner ut inför EU-valet

När Naturskyddsföreningen frågar riksdagspartierna om deras klimat- och miljöpolitik inför EU-valet kommer tre partier ut i topp. De är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna. Sveriges Natur har pratat med några av kandidaterna.

Klimat och miljö på efterkälken i EU

Grafik Utsläppsminskningar sedan 1990, men långt kvar till målen. Kommande Europaparlament och EU-kommission har mycket kvar att göra för att stärka klimat- och miljöarbetet i unionen. För skogen och fisken är läget akut, särskilt i Norden. Detta är vad som gäller för EU:s medlemsstater:

”EU:s klimatpolitik begränsar skogsbruket”

Debatt Sverige håller på att förlora kontrollen över skogspolitiken till EU, vilket Socialdemokraternas industrivänliga falang inte borde gilla, skriver Tomas Brandberg som ställer upp i EU-valet för Sverigedemokraterna, i en replik till Heléne Fritzson (S).

”EU behöver en ansvarsfull miljöpolitik”

Debatt EU behöver en miljöpolitik som tar ansvar och gör skillnad i människors vardag. Inte den slags politik som drivs av kristdemokrater, moderater och sverigedemokrater, skriver EU-parlamentariker Heléne Fritzson (S), inför EU-valet.