Annons
Urvattnat EU-förbud mot engångsplast
Förbrukade engångsglas i plast ligger slängda på en sandstrand.

EU:s förslag hur engångsplasten ska fasas ut har vattnats ur i parlamentet. FOTO: Getty Images

Urvattnat EU-förbud mot engångsplast

Vissa engångsplastprodukter bli dyrare, samtidigt som andra förbjuds och pantsystemen byggs ut. Det ser ut bli konsekvenserna när lagstiftarna i Bryssel i rask takt närmar sig ett beslut om nya regler för plast.

Det blev inte särskilt många skärpningar av kommissionens förslag när parlamentetet enades kring sin position till engångsplastens framtid i EU under onsdagen. Det bäddar för att förhandlingarna med de andra lagstiftarna i ministerrådet kan gå fort. Målet är att de nya reglerna ska vara klara innan årsskiftet, så att exempelvis engångstops, bestick, tallrikar, ballongpinnar och sugrör av plast kan förbjudas till 2021. Redan nästa onsdag kan medlemsländernas position också fastställas.

Glada ballongtillverkare

Däremot vattnades flera positioner ur, till bland annat ballongtillverkarnas glädje. Flera av kommissionens förslag för de produkterna röstades bort av parlamentet. Parlamentet backade också från sitt krav på att de flesta engångsplastpåsar ska förbjudas. Det var något som miljöutskottet i parlamentet tidigare förespråkat.
– Det blev skrivningar som är lite mildare. Men jag tror ändå att det är tillräckligt mycket krav, exempelvis kring kraven på ballonger, säger Jytte Guteland, S-parlamentariker i Miljöutskottet till Sveriges Natur.

Hur kommer det sig att dessa lättnader gick igenom?

– Jag tror att parlamentet landat i att det viktiga är att vi får igenom det här förslaget snabbt tillsammans med rådet, så att det inte hamnar i långbänk och riskerar att dröja till efter valet. Det finns flera frågor, exempelvis kring mikroplaster, där vi gärna hade gått längre. Men där får vi pressa på inför nästa mandatperiod.

Förbud mot nedbrytbar plast

Bland de skärpningar av förslaget som gick igenom, så förespråkar parlamentet att det ska införas ett förbud att använda nedbrytbar plast framöver i engångsplastprodukter. Rådet har inte satt ner foten i frågan, men det ska enligt en talesperson finnas en majoritet av medlemsländerna som hellre förespråkar att framtiden för den nedbrytbara plasten avgörs i den gemensamma kemikalielagstiftningen Reach.

Parlamentet föreslår också att det ska införas krav på att medlemsländer ser till att det finns återanvändningsbara menstrationsprodukter i större butiker och apotek. Därigenom är det tänkt att de bakvägen kan komma åt en annan av de vanligaste plastprodukterna som återfinns i naturen.

Läs mer om diskussionerna kring sanitetsprodukterna här: Så vill EU förbjuda plastskräpet 

Konsumenterna får betala

Det var också debatt om att uppstädningskostnaderna för att ta hand om nedskräpning skulle undantas från det producentansvar som nu ska läggas på flera producenter av engångsplastprodukter. Dessa förslag gick dock inte igenom.
– Kostnaderna för uppstädningen kommer därför generellt att gå från skattebetalarna till producenterna, som dock troligen sedan lägger kostnaderna på konsumenterna. Men det är ändå att föredra jämfört med det läge vi har nu, säger en förhandlare i parlementets ledning.

Målet är nu att de första trepartssamtalen mellan lagstiftarna och kommissionen drar igång den 6e november.

– Det är bra att EU nu tar på sig ledartröjan i kampen mot den onödiga plastkonsumtionen, säger Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet i ett uttalande.

Insamling av matförpackningar

Hos miljöorganisationssamarbetet ”Rethink plastic alliance” beklagar de bland annat att plastpåsarna endast ska omfattas av utökat producentansvar och informationskampanjskrav. Men till stora delar så välkomnar de parlamentets position, särskilt ett nytt krav på att insamlingen av bland annat engångsmatförpackningar ska utökas.
– Det förekommer fortfarande vissa frågetecken, bland annat rörande vad som ska räknas som en matförpackning. När du definerar vad som är en matförpackning genom att lista olika exempel, såsom det står nu, så skapar du utrymme för medlemsländer att undanta vissa produkter, säger Federique Mongodin vid ”Rethink plastic Alliance” till Sveriges Natur.

LÄS MER: Så vill EU förbjuda engångsplasten

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons