Tjänstemän hotas till tystnad

Klimatet hårdnar när det gäller att skydda naturvärden i skogen. Foto: Getty Images

Tjänstemän hotas till tystnad

Många tjänstemän vågar inte uttala sig i frågan om omvänd naturvårdsgallring. Skogsfrågan har blivit infekterad. Tjänstemän  vittnar om en hårdnande stämning där den som för naturvårdens talan kan få sänkt lön, eller till och med riskera jobbet.

− Jag har jobbat med skogsskydd i över 20 år och har aldrig upplevt något liknande. Lobbyverksamheten är hård mot länsledning och chefer på natur och miljösidan, berättar en naturvårdshandläggare på en länsstyrelse, som vill vara anonym.
Stämningen i telefonsamtal och möten med skogsbruksrepresentanter kan vara rent hotfull, enligt tjänstemannen.

− Våra chefer pratar ofta med oss om att vi måste ta mer hänsyn till markägarna. Cheferna i sin tur är förstås pressade.

Cheferna och landshövdingen har ibland informella möten med företrädare från skogsbruket, LRF eller andra markägarorganisationer, och vad som sägs på mötena får övriga på naturskyddsenheten ingen information om, enligt handläggaren.

− När vi tjänstemän hänvisar till vårt uppdrag och ifrågasätter till exempel de ensidiga mötena med skogsnäringens representanter har vi fått veta att det kan påverka våra löner om vi är för kritiska.

Första gången naturvårdshandläggarna i länet hörde talas om fall med omvänd naturvårdsgallring så trodde de inte att det var på riktigt, men för fem-sex år sedan började det dyka upp konkreta fall.

En del av vardagen

− Det här skulle varit otänkbart tidigare, nu är det en del av vardagen att virkesuppköpare ger markägarna rådet att gallra sönder skogsområden med höga naturvärden.

I ett fall fick han tips av en maskinförare om att en markägare tänkte gallra bort naturvärden.

− Då hann jag snabbt kontakta markägaren och lyckades övertala honom att gå med på att låta bli att avverka, efter att ha förklarat hur reservatsprocessen går till och vilka ersättningsmöjligheterna är. Nu är den skogen naturreservat och alla är nöjda.

Många fall av omvänd naturvårdsgallring

En tjänsteman på Skogsstyrelsen berättar för oss om många fall av omvänd naturvårdsgallring.

− Det ställer ju frågan på sin spets, ska vi ha en möjlighet för skogsägarna att gallra och röja utan att anmäla i förväg? Det utmanar principen om frihet under ansvar.

När vi har pratat en lång stund säger tjänstemannen att vi absolut inte får citera med namn.

− Med den ledning vi har nu så vågar jag inte säga det här, då får jag säga upp mig.

Sveriges Natur granskar omvänd natuvårdsgallring

LÄS MER: Striden om skogen
LÄS MER: Ingen fälld för brott mot naturvårdsparagrafen
LÄS MER: Skogsägande väcker starka känslor
LÄS MER: Vägrade hugga nyckelbiotop – blev av med jobbet
LÄS MER: ”Debatten har blivit en ekokammare”

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X