Sverige följer inte EU:s råd om laddstolpar

I Vaxholm, Östra Göinge och Bollebygd kommun går det omkring 200 bilar per laddare Foto: Getty

Sverige följer inte EU:s råd om laddstolpar

Sverige har för få laddare för elbilar och laddhybrider. Det visar en ny kartläggning som slår fast att Sverige inte når upp till EU:s rekommendationer.

EU rekommenderar att det max ska gå tio laddbara bilar per offentlig laddare. En ny kartläggning från Klimatkollen och 2030-sekretariatet visar att Sverige inte når upp till rekommendationen, 216 av 290 kommuner har för få laddstolpar.

I genomsnitt går det 28 elbilar per offentliga laddare i Sverige. Frida Berry Eklund är medgrundare till Klimatkollen och menar att tillgången på laddarna är viktig för den svenska klimatomställningen.

– För väldigt många medborgare som står i valet och kvalet till en elbil eller en laddhybrid så handlar mycket om tillgången på laddare, säger hon.

Läs också: Så laddar du bilen hemma

Stora skillnader

Skillnaderna är stora i landet. Kartläggningen visar att fem kommuner – Götene, Munkfors, Skinnskatteberg, Svenljunga och Åtvidaberg – inte har några offentliga laddare alls. I tre kommuner går det omkring 200 bilar per laddare, i Bollebygd får 225 bilar samsas om en offentlig laddstople.

Läs också: Stadens roll för klimatet

Sorsele och Dorotea ligger i topp över kommuner med få bilar per laddare men där finns det samtidigt väldigt få som kör elbilar och laddhybrider. Göteborg och Helsingborg lyfts i stället som kommuner med både många laddbara bilar och tillräckligt många offentliga laddare.

Snabba på klimatomställningen

Att visa på skillnaderna i landet är ett av kartläggningens syfte berättar Frida Berry Eklund.

– Vi försöker hitta data där vi kan jämföra hur det går med kommunernas klimatomställning, säger hon.

Hon hoppas att kartläggningen ska väcka frågor och i sin tur skynda på kommunernas omställning.

– Vi vill stimulera till ett ”race to the top”. Där fler kommuner lär sig av de som faktiskt ligger i framkant. Varför ligger den här kommunen i framkant? Vad har de gjort? Vad skulle vi kunna göra mer? säger hon och fortsätter:

– Att jobba med tillgång på offentliga laddare är något som kommunerna kan göra för att stimulera elbilsomställningen och elektrifieringen.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X