Annons
Stopp för ny finsk kärnkraft
Kärnkraftverk

Kärnkraftverket Olkiluotos tre reaktorer i Finland. Foto: Hannu Huovila/TVO

Stopp för ny finsk kärnkraft

Ett reaktorstopp i Finland försenar landets nybyggda kärnkraftverk Olkiluoto 3 ytterligare. Samtidigt som den finska regeringen uppmanar befolkningen att spara el.

I mars i år anslöts den finska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 till elnätet för provdrift, men har sedan dess ännu inte kommit igång på full effekt. Den 29 augusti nådde den för första gången drygt halv effekt (850 megawatt av 1600), men det föll inte väl ut.

Strax före kl 11 måndag den 29 augusti utlöstes ett snabbstopp, som skakade om hela det finska elnätet. Det kändes även av hos Svenska Kraftnät, enligt data Sveriges Natur tagit del av.

Till Sveriges Natur kommenterar Svenska Kraftnät händelsen skriftligen så här:

”Olkiluoto 3 genomförde ett snabbstopp igår och därmed påverkades frekvensen i hela Norden. Frekvensen sjönk kortvarigt till ca 49,6 Hz och återställdes till 50 Hz inom 15 minuter enligt normala rutiner.”

Olkiluoto 3:s ägare, TVO, beskrev händelsen som ”att anläggningen kopplades bort från nätet och att orsaken för närvarande utreds”. Strax före midnatt samma dag som stoppet var reaktorn igång igen.

Världens största reaktortyp

Reaktorn är av typen EPR (europeisk tryckvattenreaktor), från det statliga franska bolaget Framatom. Det är världens största reaktortyp och är för närvarande den enda reaktortyp som byggs av något europeiskt företag.

Inget annat kärnkraftverk i hela Norden är lika stort som Olkiluoto 3. Planen var att det skulle varit i drift redan i maj 2009 och det senaste är att det nu ska vara igång den 10 december 2022, alltså mer än 13 år försenat.

I dagarna har den finska regeringen uppmanat befolkningen att spara och effektivisera el, bland annat genom att sänka inomhustemperatur i vinter, i kampanjen Snäppet svalare. Det är i linje med många andra länder, som till exempel Tyskland, Spanien och Frankrike, men en markant skillnad mot den svenska regeringens och oppositionens linje.

Finland importerar stora mängder el från Sverige och importerade tidigare även från Ryssland. Försök att öka utbudet av el har hittills inte gått bra. Under första halvåret 2022 ökade kolanvändningen med 12 procent i jämförelse med samma period förra året.

Landets andra reaktorprojekt, som liksom Olkiluoto 3 pågått i många år, Hahikivi 1 byggdes med hjälp av rysk teknik och ryskt ägande. Det avbröts definitivt efter den ryska invasionen av Ukraina.

Kraftiga förseningar

Inom EU byggs just nu endast tre reaktorer. En EPR byggs i Frankrike och beräknas stå klar tidigast 2023, då mer än 20 år förenad.

Två mindre reaktorer av i Slovakien, Mochovce 3 och 4, uppges komma i drift 2023 respektive 2024. De är av ursprunglig sovjetisk konstruktion, som sedan anpassats för modernare säkerhetskrav. De började byggas i januari 1987 och är mer än 30 år försenade.

Utanför EU, i Storbritannien, byggs två EPR som sägs vara i drift 2027. Även dessa projekt har en lång historia av försening bakom sig. I ett berömt uttalande av reaktorernas ägare, franska EDF:s dåvarande vd, Vincent de Rivaz, lovade han britterna 2007 att de skulle kunna tillaga sina kalkoner till julen 2017 med el från en av dessa reaktorer.

Britterna väntar fortfarande. Samtidigt har många reaktorer stängts för gott, sex stycken under 2021 och hittills 2022. Ytterligare fyra stängs 2024.

Ämnen:
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X